Recept na kulajdu

Vítejte! V dnešním článku se budeme věnovat skvělému receptu na kulajdu. Kulajda je tradiční česká polévka, která zahřeje tělo i duši. Její chuťová kombinace je prostě neodolatelná. Připravte se na skvělý gastronomický zážitek!

Přísady

Předtím než se pustíme do přípravy kulajdy, musíme mít připravené následující ingredience:

Množství Ingredience
500 g brambor
200 g houby
1 ks vejce
100 g škvarky
1 ks cibule
2 l vývar
200 ml smetana
dle chuti kmín, pepř, sůl

Postup

Připrava kulajdy je snadná a rychlá. Zde je postup, jak na to:

1. Příprava brambor

Očistěte brambory a nakrájejte je na menší kousky. Dejte vařit do osolené vody a nechte vařit, dokud nezměknou.

2. Příprava hub

Houby očistěte a nakrájejte na plátky. Na pánvi rozehřejte trochu oleje a opékejte houby, dokud nezměknou. Přidejte na kostky nakrájenou cibuli a společně orestujte.

3. Příprava škvarků

Na pánvi zprudka opečte škvarky, dokud nejsou křupavé.

4. Smíchání ingrediencí

Do vývaru přidejte vařené brambory, opékané houby s cibulí a smetanu. Přiveďte k varu a vařte krátce, aby se ingredience spojily. Přidejte kmín, pepř a sůl podle chuti.

5. Příprava vejce

Ve vroucí vodě uvařte vejce natvrdo. Odeberte skořápky a nakrájejte na plátky.

6. Servírování

Kulajdu můžete servírovat ve vyhřátých talířích. Přidejte plátky vařeného vejce a posypte škvarky. Dobrou chuť!

Zobacz też:  Recept na vajíčkovou pomazánku

FAQ

Jaké brambory jsou nejvhodnější pro kulajdu?

Pro přípravu kulajdy se nejčastěji používají moučnaté brambory, které se během vaření rozpadají a dodávají polévce krémovou konzistenci.

Můžeme použít jiné druhy hub?

Ano, můžete experimentovat s různými druhy hub podle vašeho osobního vkusu. Tradičně se však kulajda připravuje s žampiony.

Je možné kulajdu upravit pro vegetariány?

Ano, pokud preferujete vegetariánskou variantu, můžete vynechat škvarky a vývar připravit zeleninový. Chuťově bude trochu odlišná, ale stále vynikající.

Dá se kulajda připravit předem a ohřát?

Ano, kulajdu můžete připravit předem a později ji ohřát. Při ohřevu však nechte kulajdu jemně probublávat, abyste zachovali její vynikající chuť.

Mohu přidat další ingredience do kulajdy?

Samozřejmě! Kulajda je velmi flexibilní recept a můžete přidávat další ingredience dle svého gusta. Například se často přidává kyselá okurka nebo klobása.


Zobacz także:

Photo of author

Anzo Ceréski

Redaktor blogu Anzo ve svém volném čase rád poznává různé kultury prostřednictvím cestování. Fascinuje ho historie a rozmanitost světa, často navštěvuje muzea, kulturní festivaly a zkouší nové kuchyně. S nadšením dokumentuje svá dobrodružství a dělí se se čtenáři o inspirativní cestovatelské příběhy.

Napsat komentář