Recept na buchty

Buchty jsou lahodné sladké pečivo, které se těší oblibě u mnoha lidí. Tato tradiční česká specialita je oblíbená nejen doma, ale i v pekárnách a kavárnách po celém světě. Pokud chcete vyzkoušet připravit si buchty sami, přinášíme vám skvělý recept, který vás provede celým procesem.

Ingredience:

  • 500 g hladké mouky
  • 250 ml mléka
  • 70 g cukru
  • 50 g másla
  • 1 žloutek
  • 1 kostka droždí
  • špetka soli
  • citronová kůra
  • vanilkový cukr

Postup:

1. Nejprve si připravte kvásek. Rozdrobte droždí do teplého mléka a přidejte 1 lžičku cukru. Nechte kvásek vzejít.

2. Do mísy prosijte mouku a přidejte rozpuštěné máslo, cukr, žloutek, špetku soli a citronovou kůru. Přilijte vykynutý kvásek a vše důkladně promíchejte.

3. Těsto vypracujte dohladka a nechte ho v teplém prostředí kynout přibližně hodinu, dokud nezdvojnásobí svůj objem.

4. Po vykynutí těsto znovu propracujte a rozdělte ho na menší kousky, které tvarujte do buchet. Vzniklé buchty pokladete na plech vyložený pečícím papírem.

5. Buchty nechte ještě chvíli odpočinout a vykynout. Poté je můžete potřít rozšlehaným vejcem a posypat vanilkovým cukrem.

6. Plech s buchtami vložte do předem vyhřáté trouby a pečte při teplotě 180 stupňů Celsia asi 15-20 minut, nebo dokud nejsou buchty zlatavé a propečené.

Tipy:

– Do těsta můžete přidat náplň z povidel, máku nebo tvarohu pro různé varianty buchet.

– Pokud máte rádi ovoce, můžete do buchet přidat třeba švestky, meruňky nebo borůvky.

– Před podáváním můžete buchty posypat moučkovým cukrem nebo připravit sladkou polevu z cukru a citronové šťávy.

FAQ:

Jak dlouho trvá kynutí těsta?

Kynutí těsta trvá přibližně hodinu, dokud se jeho objem nezdvojnásobí. Tento čas může být ovlivněn teplotou a vlhkostí prostředí.

Zobacz też:  Recept na langoše

Je možné přidat do buchet ovoce?

Ano, do buchet můžete přidat různé druhy ovoce podle vašeho výběru. Doporučujeme však volit ovoce, které je vhodné na pečení, jako například švestky, meruňky nebo borůvky.

Co mohu použít jako polevu na buchty?

Na buchty můžete použít moučkový cukr, který je tradiční volbou. Pokud máte rádi sladší polevu, můžete připravit směs z cukru a citronové šťávy, kterou na buchty nanesete po upečení.


Zobacz także:

Photo of author

Anzo Ceréski

Redaktor blogu Anzo ve svém volném čase rád poznává různé kultury prostřednictvím cestování. Fascinuje ho historie a rozmanitost světa, často navštěvuje muzea, kulturní festivaly a zkouší nové kuchyně. S nadšením dokumentuje svá dobrodružství a dělí se se čtenáři o inspirativní cestovatelské příběhy.

Napsat komentář