Recept na trdelník

Trdelník je oblíbeným tradičním dezertem z České republiky, který se stal populárním pochoutkou po celém světě. Jeho křupavá a sladká chuť zanechává nezapomenutelný dojem na každém, kdo jej ochutná. Pokud se také chcete ponořit do světa tradiční české kuchyně, přinášíme vám tento výjimečný recept na trdelník, který si můžete připravit přímo doma.

Suroviny:

  • 500 g hladké mouky
  • 250 ml mléka
  • 7 g sušeného droždí
  • 50 g cukru
  • 50 g másla (rozpuštěného)
  • 1 vanilkový cukr
  • 1 vejce
  • špetka soli
  • mletá skořice (dle chuti)
  • mletý mandle (nasekané)
  • křupavá cukrová poleva (na posypání)

Postup:

  1. Nejprve si připravte kvásek. V teplém mléce rozpusťte droždí a přidejte lžičku cukru. Nechte kvásek 10 minut odpočívat, dokud nevytvoří pěnu.
  2. V míse smíchejte mouku, cukr, vanilkový cukr a špetku soli.
  3. Přidejte rozpuštěné máslo, vejce a kvásek. Vypracujte hladké těsto, které necháte vykynout při pokojové teplotě po dobu 1-2 hodin, dokud zdvojnásobí svůj objem.
  4. Po vykynutí těsto rozdělte na menší kousky a vyválejte z nich válečky o průměru asi 2-3 cm.
  5. Válce obalte kolem speciálního trdelníkového válce (nebo můžete použít i válec na pečení buchet) a pečlivě je přitiskněte ke kruhovému trdelníkovému plechu. Postup opakujte se všemi kousky těsta.
  6. Trdelníky pečte v předehřáté troubě na 180 stupňů Celsia asi 15-20 minut, nebo dokud nebudou zlatavě hnědé.
  7. Po upečení trdelníky nechte chvíli vychladnout a poté je opatrně sundejte z trdelníkového plechu.
  8. Posypte trdelníky směsí cukru, mleté skořice a nasekaných mandlí.

Trdelníky můžete podávat teplé nebo studené. Jsou skvělou sladkou pochoutkou na oslavu, rodinné setkání nebo jednoduše jen tak pro potěšení svého chuťového pohárku. Nyní si můžete vychutnat chuť tradičního českého trdelníku i doma. Přejeme vám dobrou chuť!

Zobacz też:  Recept: Kuře na paprice

Často kladené otázky:

1. Jaké jsou alternativy k trdelníkovému plechu?

Pokud nemáte k dispozici trdelníkový plech, můžete použít například kulatý koláčový plech nebo válcovou formu na pečení buchet. Důležité je, aby válečky těsta byly dobře přitisknuty ke kruhovému povrchu, aby se trdelníky správně upekly.

2. Jak dlouho trvá vykynutí těsta?

Obvykle těsto potřebuje k vykynutí při pokojové teplotě asi 1-2 hodiny. Záleží však na teplotě prostředí. Ideální je, když těsto zdvojnásobí svůj objem.

3. Mohu trdelníky ozdobit ještě něčím jiným než cukrem, skořicí a mandlemi?

Ano, samozřejmě! Trdelníky můžete ozdobit například čokoládovou polevou, posypat oříšky nebo přidat na povrch sušené ovoce. Můžete si s dekorací trdelníků pohrát podle vlastní fantazie.

4. Jak dlouho vydrží trdelníky čerstvé?

Trdelníky jsou nejlepší, když jsou čerstvé. Pokud je uložíte v uzavřené nádobě při pokojové teplotě, měly by vydržet chutné a křupavé až 2-3 dny. Po této době se mohou začít postupně ztrácet jejich kvality.


Zobacz także:

Photo of author

Anzo Ceréski

Redaktor blogu Anzo ve svém volném čase rád poznává různé kultury prostřednictvím cestování. Fascinuje ho historie a rozmanitost světa, často navštěvuje muzea, kulturní festivaly a zkouší nové kuchyně. S nadšením dokumentuje svá dobrodružství a dělí se se čtenáři o inspirativní cestovatelské příběhy.

Napsat komentář