Jednoduchý recept na domácí rohlíky

Vítejte v našem článku, ve kterém vám představíme jednoduchý recept na domácí rohlíky. Pokud si rádi dopřáváte čerstvé a lahodné pečivo přímo z vlastní pekárny, pak jste na správném místě. Následující recept vám ukáže, jak připravit křehké a chutné rohlíky přímo u vás doma.

Přísady:

  • 500 g hladké mouky
  • 300 ml mléka
  • 40 g cukru
  • 40 g másla
  • 1 žloutek
  • 10 g droždí
  • 10 g soli

Postup:

1. Nejprve si připravte droždí. Ve sklenici rozpusťte droždí ve 100 ml teplého mléka a přidejte 1 lžičku cukru. Nechte droždí kvasit asi 10 minut, dokud nevytvoří pěnu na povrchu.

2. V míse smíchejte mouku, cukr a sůl. Přidejte rozpuštěné máslo, žloutek a droždovou směs. Postupně přilévejte zbylé mléko a dobře promíchejte, dokud nedostanete hladké a elastické těsto.

3. Přeneste těsto na pomoučený povrch a hněťte ho asi 5-10 minut, dokud nezískáte jemnou konzistenci. Vraťte těsto zpět do mísy, zakryjte utěrkou a nechte ho vykynout při pokojové teplotě asi 1-2 hodiny, nebo dokud zdvojnásobí svůj objem.

4. Po vykynutí těsto opět přenesete na pomoučený povrch a rozdělte ho na menší kousky. Z každého kousku vytvarujte rohlík a položte ho na plech s pečícím papírem. Nechte rohlíky ještě chvíli odpočinout a znovu vykynout.

5. Mezitím předehřejte troubu na 180°C. Poté vložte plech s rohlíky do trouby a pečte je asi 15-20 minut, nebo dokud nezískají zlatavou barvu a nejsou křupavé na dotek.

FAQs:

Jak dlouho trvá kynutí těsta?

Kynutí těsta závisí na teplotě a vlhkosti prostředí, ale obvykle trvá 1-2 hodiny. Můžete nechat těsto kynout déle, pokud chcete dosáhnout intenzivnějšího aroma a chuti rohlíků.

Zobacz też:  Recept na pizzu

Jaké další ingredience mohu přidat do těsta?

Těsto na rohlíky je velmi variabilní a můžete přidat různé ingredience dle svého gusta. Například můžete přidat nasekanou slaninu, sýr, semínka nebo bylinky pro obohacení chuti.

Existuje nějaký trik, jak docílit křupavé kůrčičky?

Pro dosažení křupavé kůrčičky můžete během pečení rohlíků umístit na dno trouby plech s vodou nebo při pečení postříkat rohlíky vodou. Tímto způsobem se vytvoří pára, která přispěje k vytvoření křupavého povrchu.

Jak dlouho si mohu domácí rohlíky uchovat?

Domácí rohlíky jsou nejlepší ihned po upečení, když jsou stále čerstvé a teplé. Pokud vám nějaké zbydou, můžete je uchovávat v uzavřené nádobě nebo sáčku a spotřebovat do 2-3 dnů. Před konzumací můžete rohlíky ohřát v troubě nebo na pánvi, aby znovu získaly křupavost.


Zobacz także:

Photo of author

Anzo Ceréski

Redaktor blogu Anzo ve svém volném čase rád poznává různé kultury prostřednictvím cestování. Fascinuje ho historie a rozmanitost světa, často navštěvuje muzea, kulturní festivaly a zkouší nové kuchyně. S nadšením dokumentuje svá dobrodružství a dělí se se čtenáři o inspirativní cestovatelské příběhy.

Napsat komentář