Recept na kvašáky

Kvašáky jsou tradiční české pečivo, které se vyznačuje svou křupavou kůrkou a měkkým středem. Jsou oblíbenou pochoutkou zejména během vánočního období, ale lze je připravit kdykoliv během roku. V tomto receptu vám ukážeme, jak jednoduše si připravit vlastní kvašáky, které vám rozhodně zaručí chvíle slastného ochutnávání.

Ingredience:

  • 500 g hladké mouky
  • 250 ml mléka
  • 50 g másla
  • 1 žloutek
  • 1 lžička cukru
  • 1 lžička soli
  • 1/2 kostky droždí

Postup:

  1. V míse smíchejte mouku, cukr a sůl.
  2. V menší nádobě rozpusťte droždí ve vlažném mléce a přidejte lžíci cukru. Nechte kvásek vzejít asi 10 minut.
  3. Do mísy s moukou přidejte rozpuštěné droždí, rozehřáté máslo a žloutek.
  4. Vše důkladně promíchejte a začněte hnětat těsto. Pokud je těsto příliš suché, přidejte trochu mléka.
  5. Po dokončení hnětení těsto nechte v teplém prostředí kynout asi 1 hodinu, nebo dokud zdvojnásobí svůj objem.
  6. Zkynuté těsto opatrně vyklopte na pomoučený váleček a rozválejte na tloušťku asi 1 cm.
  7. Pomocí formičky vytvořte z těsta kruhy o průměru asi 5 cm.
  8. Pokud nemáte formičku, můžete použít i skleničku.
  9. Pokládejte kvašáky na plech vyložený pečícím papírem a nechte ještě chvíli odpočinout.
  10. Předehřejte si troubu na 200 °C.
  11. Vrchní stranu kvašáků potřete rozšlehaným vejcem a důkladně je posypejte solí.
  12. Plech s kvašáky vložte do trouby a pečte asi 12-15 minut, nebo dokud nejsou kvašáky zlatavě hnědé.
  13. Vyndejte z trouby a nechte vychladnout na mřížce.

FAQ

Jaké je nejlepší místo pro kynutí těsta?

Pro kynutí těsta je nejlepší zvolit teplé místo bez průvanu. Například na topení nebo ve vyhřívané troubě.

Můžeme použít suché droždí místo čerstvého droždí?

Ano, můžete použít suché droždí místo čerstvého droždí. Stačí dodržet pokyny na obalu a upravit množství podle receptu.

Zobacz też:  Recept na staročeské šunkofleky

Jak dlouho lze kvašáky skladovat?

Kvašáky lze skladovat ve vzduchotěsné nádobě nebo sáčku při pokojové teplotě až 2-3 dny. Doporučujeme je však konzumovat co nejdříve, aby zůstaly co nejčerstvější.


Zobacz także:

Photo of author

Anzo Ceréski

Redaktor blogu Anzo ve svém volném čase rád poznává různé kultury prostřednictvím cestování. Fascinuje ho historie a rozmanitost světa, často navštěvuje muzea, kulturní festivaly a zkouší nové kuchyně. S nadšením dokumentuje svá dobrodružství a dělí se se čtenáři o inspirativní cestovatelské příběhy.

Napsat komentář