Recept na trdelníky

Trdelníky jsou oblíbeným tradičním českým dezertem, který se stal ikonou české kuchyně. Tento sladký váleček s křupavou skořicovou kůrkou a náplní z mandlí a cukru je chuťově neodolatelný. V tomto článku vám přinášíme recept na trdelníky, který vám umožní si tento lahodný pokrm připravit i doma.

Přísady:

  • 300 g hladké mouky
  • 100 ml mléka
  • 1 lžička sušeného droždí
  • 2 lžíce cukru
  • 2 lžíce oleje
  • 1 vejce
  • špetka soli
  • špetka mleté skořice
  • 100 g mletých mandlí
  • 100 g cukru krupice

Postup:

1. Nejprve si připravíme kvásek. Ve sklenici smícháme mléko, cukr a droždí. Necháme kvásek kynout asi 10 minut, dokud nevznikne pěna.

2. V míse smícháme mouku, olej, vejce, sůl, skořici a připravený kvásek. Vypracujeme hladké těsto, které necháme vykynout přikryté utěrkou na teplém místě asi 1 hodinu, nebo dokud zdvojnásobí svůj objem.

3. Mezitím si připravíme náplň. Vejcem potřeme mandlovou náplňí. Poté opatrně zabalíme do válečků.

4. Troubu předehřejeme na 180 stupňů Celsia. Připravené trdelníky pečeme na plechu vyloženém pečícím papírem asi 15-20 minut, dokud nezískají zlatavou barvu.

5. Hotové trdelníky můžeme posypat moučkovým cukrem a servírovat.

FAQ:

Jaké je původ trdelníků?

Trdelníky mají kořeny ve středověku a původně pocházejí z regionu Slovenska a Moravy. Dnes jsou však oblíbené po celé České republice.

Je nutné používat tradiční trdelníkový stojan?

Ne, není to nezbytné. Trdelníky se dají připravit i bez speciálního stojanu. Stačí zvolit vhodný váleček, například z nerezové oceli, na kterém těsto přichytíme a pečeme v troubě.

Mohou se trdelníky podávat s různými náplněmi?

Ano, trdelníky se tradičně plní mandlovou náplní, ale existují i varianty s ořechy, nugátem nebo ovocnými náplněmi. Můžete si zvolit podle své chuti.

Zobacz też:  Recept na dezerty

Jak dlouho vydrží trdelníky čerstvé?

Trdelníky jsou nejlepší čerstvé. Po upečení by měly být snědeny co nejdříve. Pokud by náhodou zbyly, můžete je uchovávat v uzavřené nádobě při pokojové teplotě a spotřebovat do 2-3 dnů.

Lze trdelníky zmrazit?

Ano, trdelníky lze zmrazit. Doporučujeme je nejprve dobře vychladit a pak uložit do mrazničky ve vhodné nádobě nebo sáčku. Před podáváním je nechte rozmrznout a případně je můžete ohřát v troubě.


Zobacz także:

Photo of author

Anzo Ceréski

Redaktor blogu Anzo ve svém volném čase rád poznává různé kultury prostřednictvím cestování. Fascinuje ho historie a rozmanitost světa, často navštěvuje muzea, kulturní festivaly a zkouší nové kuchyně. S nadšením dokumentuje svá dobrodružství a dělí se se čtenáři o inspirativní cestovatelské příběhy.

Napsat komentář