Recept na bublaninu

Bublanina je oblíbeným tradičním českým dezertem, kterým si potěšíte celou rodinu. Je to lehký a nadýchaný dort, který je ideální na slavnostní příležitosti nebo prostě jen jako pochoutka k odpolední kávě. V tomto receptu vám ukážeme, jak připravit skvělou bublaninu s ovocem, která jistě oslní vaše chuťové buňky.

Ingredience

  • 250 g hladké mouky
  • 150 g cukru
  • 4 vejce
  • 120 ml mléka
  • 100 g másla
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • špetka soli
  • ovoce dle vlastního výběru (např. jahody, maliny, meruňky)
  • vanilkový cukr na posypání

Postup

1. Nejprve si připravíme všechny potřebné ingredience.

2. Ve větší míse smícháme hladkou mouku s práškem do pečiva a solí.

3. Do jiné mísy rozpustíme máslo a přidáme cukr. Vše důkladně promícháme, dokud nedosáhneme krémové konzistence.

4. Přidáme vejce a mléko do směsi s máslem a cukrem. Všechny ingredience dobře promícháme, dokud nedosáhneme hladkého těsta bez hrudek.

5. Troubu předehřejeme na 180 stupňů Celsia.

6. Plech vyložíme pečícím papírem a vlijeme na něj připravené těsto.

7. Na vrch těsta rovnoměrně rozložíme ovoce dle vlastního výběru.

8. Plech s těstem a ovocem vložíme do předehřáté trouby a pečeme přibližně 25-30 minut, dokud bublanina nezezlátne a nezačne krásně vonět.

9. Hotovou bublaninu necháme vychladnout a posypeme vanilkovým cukrem.

Často kladené otázky

Jaké ovoce je nejlepší pro bublaninu?

Na bublaninu můžete použít různé druhy ovoce, jako jsou jahody, maliny, meruňky nebo třešně. Záleží na vašem osobním vkusu. Doporučujeme použít čerstvé ovoce, které je v sezóně, protože má nejlepší chuť a vůni.

Zobacz też:  Recept na koblihy

Můžu použít mražené ovoce?

Ano, můžete použít i mražené ovoce. Před pečením je však nejprve nechte rozmrazit a odstraňte nadbytečnou šťávu, aby se nedostala do těsta a neovlivnila jeho konzistenci.

Jak dlouho trvá pečení bublaniny?

Pečení bublaniny zpravidla trvá přibližně 25-30 minut. Přesná doba závisí na výkonu vaší trouby. Doporučujeme průběžně kontrolovat bublaninu od 20. minuty pečení, abyste dosáhli požadovaného zlatavého zbarvení a správné konzistence.

Dá se bublanina podávat i s polevou?

Ano, pokud máte rádi sladší dezerty, můžete bublaninu ozdobit polevou. Můžete použít například cukrovou nebo citronovou polevu, která dodá dortu ještě více lahodnosti. Stačí polevu připravit podle pokynů na obalu a pokapat ji přes hotovou bublaninu.

Mohu bublaninu uchovávat?

Ano, pokud vám zbyde nějaká část bublaniny, můžete ji uchovávat v uzavřené nádobě při pokojové teplotě. Doporučujeme ji spotřebovat nejpozději do 2-3 dnů od pečení, abyste si uchování chuti a kvality dortu.


Zobacz także:

Photo of author

Anzo Ceréski

Redaktor blogu Anzo ve svém volném čase rád poznává různé kultury prostřednictvím cestování. Fascinuje ho historie a rozmanitost světa, často navštěvuje muzea, kulturní festivaly a zkouší nové kuchyně. S nadšením dokumentuje svá dobrodružství a dělí se se čtenáři o inspirativní cestovatelské příběhy.

Napsat komentář