Recept na roládu

Chcete si připravit lahodnou a svěží roládu plnou chuti? V tomto článku vám přinášíme skvělý recept na roládu, který vás jistě nadchne. Roláda je oblíbeným dezertem, který si můžete připravit pro svou rodinu nebo hosty. Je jednoduchá na přípravu a její kombinace křehkého těsta a sladkého náplně je prostě nepřekonatelná. Připravte si tedy ingredience a pusťte se do vaření!

Ingredience:

  • 4 vejce
  • 100 g cukru
  • 100 g hladké mouky
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • 200 ml šlehačky
  • 100 g jahodového džemu
  • Čerstvé jahody na ozdobu

Postup:

1. Nejprve si připravíme těsto na roládu. Vejce rozšleháme s cukrem do pěny.

2. Přidáme hladkou mouku a prášek do pečiva a opatrně promícháme, aby se ingredience dobře spojily.

3. Plech vyložíme pečicím papírem a na něj vlijeme těsto. Roztáhneme ho do tenké vrstvy, aby se těsto rovnoměrně upeklo.

4. Předehřejeme troubu na 180 °C a těsto pečeme asi 10-12 minut, nebo dokud lehce nezhnědne.

5. Upečené těsto vyklopíme na čistý utěr a pečicí papír opatrně sundáme. Poté ho stočíme s utěrem do rolády a necháme vychladnout.

6. Mezitím si připravíme šlehačku. Šlehačku vyšleháme do tuha.

7. Z vychladlé rolády odvineme utěr a potřeme ji jahodovým džemem.

8. Na potřenou roládu naneseme vyšlehanou šlehačku a jemně ji rozetřeme po celé ploše.

9. Roládu opatrně zase složíme a ozdobíme čerstvými jahodami.

Často kladené otázky:

1. Jak dlouho trvá příprava rolády?

Příprava těsta i náplně na roládu zabere přibližně 30 minut. Pečení trvá dalších 10-12 minut a poté ještě chvíli necháme vychladnout. Celkový čas přípravy je tedy zhruba 45 minut.

Zobacz też:  Maso na hamburger recept

2. Můžu použít jiný druh džemu?

Ano, samozřejmě! Pokud nemáte rádi jahodový džem, můžete použít jakýkoli jiný oblíbený druh džemu. Například malinový nebo meruňkový džem jsou také skvělé volby.

3. Jak dlouho můžu roládu skladovat?

Uchovávejte roládu v lednici, pokud vám zbyde nějaký kousek. Ideálně by se měla spotřebovat do 2-3 dnů, ale nejspíše bude snědena mnohem dříve, protože je opravdu vynikající!

4. Mohu použít jiné ovoce na ozdobu?

Ano, samozřejmě! Kromě jahod můžete použít i jiné čerstvé ovoce, které máte rádi. Třeba borůvky, maliny nebo kiwi jsou skvělou volbou pro ozdobení rolády.

Doufáme, že vám náš recept na roládu chutnal a úspěšně vám pomohl připravit tento vynikající dezert. Nechte se inspirovat a bavte se při vaření!


Zobacz także:

Photo of author

Anzo Ceréski

Redaktor blogu Anzo ve svém volném čase rád poznává různé kultury prostřednictvím cestování. Fascinuje ho historie a rozmanitost světa, často navštěvuje muzea, kulturní festivaly a zkouší nové kuchyně. S nadšením dokumentuje svá dobrodružství a dělí se se čtenáři o inspirativní cestovatelské příběhy.

Napsat komentář