Recept na segedínský guláš

Segedínský guláš je lahodné jídlo, které se vyznačuje bohatou chutí a vůní. Jeho původ sahá do Maďarska, konkrétně do města Szeged, kterému dává název. Tento tradiční pokrm se stal populárním i v České republice a jeho příprava je relativně jednoduchá. V tomto článku vám přinášíme podrobný recept na segedínský guláš, který si můžete snadno připravit i doma.

Ingredience:

  • 500 g vepřového masa
  • 1 velká cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 2 lžíce sádla
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 1 lžička mleté sladké papriky
  • 1 lžíce rajčatového protlaku
  • 500 g kysaného zelí
  • 200 ml vývaru
  • 100 ml smetany ke šlehání
  • kmín, sůl a pepř podle chuti

Příprava:

1. Nejprve si připravte všechny potřebné suroviny. Vepřové maso nakrájejte na menší kousky, cibuli a česnek jemně nakrájejte.

2. Na sporáku si rozehřejte hrnec nebo rendlík a rozpusťte v něm sádlo.

3. Přidejte nakrájenou cibuli a česnek a restujte je dozlatova.

4. Do zlatozelené cibule a česneku přidejte hladkou mouku a promíchejte tak, aby vznikla jemná jíška.

5. Jíšku osolte, opepřete a přidejte mletou sladkou papriku. Promíchejte a nechte chvíli restovat, ale nedovolte, aby se jíška připálila.

6. Přidejte nakrájené vepřové maso a smažte ho z každé strany, dokud nezezlátne.

7. Poté přidejte rajčatový protlak a zalijte vývarem.

8. Přidejte kysané zelí a promíchejte. Zakryjte pokličkou a vařte na mírném ohni přibližně 1,5 hodiny, nebo dokud maso není měkké a zelí změkne.

9. Přidejte smetanu ke šlehání a promíchejte. Dochutíme kmínem, solí a pepřem podle chuti.

Zobacz też:  Recept na koprovou omáčku

10. Nechte guláš provařit ještě asi 10 minut.

11. Segedínský guláš podávejte s houskovým knedlíkem nebo bramborovou kaší. Můžete ho také ozdobit čerstvou petrželkou.

Často kladené otázky:

Jak dlouho trvá příprava segedínského guláše?

Příprava segedínského guláše obvykle trvá zhruba 2 hodiny, z toho většinu času guláš vaří na mírném ohni.

Co můžu přidat do segedínského guláše?

Kromě základních ingrediencí jako je vepřové maso, cibule, zelí a koření, můžete do segedínského guláše přidat například kmín, papriku nebo i další zeleninu podle vaší chuti.

Je možné segedínský guláš připravit bez masa?

Ano, segedínský guláš lze připravit i bez masa. Místo vepřového masa můžete použít například houby nebo tofu.

Co je nejlepší příloha k segedínskému guláši?

Tradičně se k segedínskému guláši podává houskový knedlík nebo bramborová kaše. Můžete si však vybrat i jinou přílohu, která vám chutná.

Dá se segedínský guláš připravit předem a ohřát?

Ano, segedínský guláš se dá připravit předem a pak ho ohřát. V chladničce vydrží až 2-3 dny. Při ohřevu ho postupně zahřívejte na sporáku nebo v mikrovlnné troubě.


Zobacz także:

Photo of author

Anzo Ceréski

Redaktor blogu Anzo ve svém volném čase rád poznává různé kultury prostřednictvím cestování. Fascinuje ho historie a rozmanitost světa, často navštěvuje muzea, kulturní festivaly a zkouší nové kuchyně. S nadšením dokumentuje svá dobrodružství a dělí se se čtenáři o inspirativní cestovatelské příběhy.

Napsat komentář