Recept na guláš

Guláš je tradiční jídlo, které pochází z Maďarska, ale je oblíbené v celé střední Evropě. Jeho chutný a kořeněný charakter udělal z něj jeden z nejoblíbenějších pokrmů v České republice. Pokud chcete připravit vynikající guláš doma, máme pro vás skvělý recept. V tomto článku vám představíme postup, jak připravit tento lahodný a aromatický pokrm.

Suroviny:

  • 500 g hovězího masa (plec nebo krk)
  • 2 cibule
  • 2 papriky
  • 3 stroužky česneku
  • 2 lžíce slunečnicového oleje
  • 2 lžíce mleté sladké papriky
  • 1 lžička mletého kmínu
  • 1 lžička mletého koriandru
  • 1 lžička majoránky
  • 500 ml hovězího vývaru
  • 200 ml rajčatového protlaku
  • Sůl a pepř podle chuti

Postup:

1. Nejprve si připravte všechny suroviny. Hovězí maso nakrájejte na menší kousky. Cibuli oloupejte a nakrájejte na jemné kostičky. Papriky očistěte a nakrájejte na proužky. Česnek prolisujte nebo nakrájejte na tenké plátky.

2. V hrnci zahřejte slunečnicový olej a osmahněte na něm cibuli dozlatova. Přidejte nakrájené maso a smažte ho, dokud nezmění barvu na hnědou. Přidejte nakrájenou papriku a česnek a smažte dalších pár minut.

3. Do hrnce přidejte mletou sladkou papriku, kmín, koriandr a majoránku. Dobře promíchejte, aby se koření rovnoměrně rozložilo po masu. Přidejte hovězí vývar a rajčatový protlak. Oboje by mělo zcela zakrýt maso.

4. Přiveďte guláš k varu a poté ho ztlumte na mírný plamen. Vařte pod pokličkou přibližně 2 hodiny nebo dokud maso nezměkne. Občas promíchejte a případně dolijte vodu, pokud se guláš příliš zahustí.

5. Na závěr ochutnejte guláš a přidávejte sůl a pepř podle chuti. Podávejte ho společně s knedlíky nebo chlebem.

Zobacz też:  Recept na koblihy

FAQs:

Jak dlouho trvá vaření guláše?

Vaření guláše trvá přibližně 2 hodiny, než se maso zcela změkne a koření se propojí s ostatními ingrediencemi.

Co je nejlepší maso pro guláš?

Pro guláš je nejlepší použít hovězí maso z plece nebo krku. Tyto části jsou bohaté na svalovinu a tuk, což přispívá k bohaté chuti guláše.

Co podávat s gulášem?

Tradičně se guláš podává s knedlíky, chlebem nebo bramborovým knedlíkem. Můžete ho také doplnit čerstvou zeleninou nebo okurkami na kyselo.

Dá se guláš připravit v pomalém hrnci?

Ano, guláš můžete připravit i v pomalém hrnci. Postupujte stejně jako při přípravě na sporáku, ale nechte ho vařit na nízké teplotě po dobu 6-8 hodin, nebo dokud se maso nezměkne.

Je guláš lepší druhý den?

Ano, guláš často chutná ještě lépe druhý den, kdy se koření a přísady propojí a intenzita chuti se zvýší. Můžete ho připravit předem a nechat ho přes noc odpočinout v lednici.


Zobacz także:

Photo of author

Anzo Ceréski

Redaktor blogu Anzo ve svém volném čase rád poznává různé kultury prostřednictvím cestování. Fascinuje ho historie a rozmanitost světa, často navštěvuje muzea, kulturní festivaly a zkouší nové kuchyně. S nadšením dokumentuje svá dobrodružství a dělí se se čtenáři o inspirativní cestovatelské příběhy.

Napsat komentář