Recept na těsto na pizzu

Těsto na pizzu je základem každé dobré pizzy. Pokud si chcete připravit vynikající domácí pizzu plnou chutí a vůní, nejlepší je si vyrobit těsto sami. V tomto receptu vám představíme jednoduchý a osvědčený recept na těsto na pizzu, které vás nadchne svou křupavostí a dokonalou strukturou.

Ingredience:

  • 500 g hladké mouky
  • 7 g sušeného droždí
  • 1 lžička cukru
  • 1 lžička soli
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 300 ml vlažné vody

Postup:

  1. Ve velké míse smíchejte mouku, droždí, cukr a sůl.
  2. Přidejte olivový olej a postupně přilévejte vlažnou vodu. Dobře promíchejte, dokud nevznikne vláčné těsto.
  3. Těsto vyklopte na pomoučenou pracovní plochu a hněťte ho asi 5-10 minut, dokud není hladké a pružné.
  4. Vytvarujte z těsta kouli a dejte ji zpět do mísy. Přikryjte utěrkou a nechte kynout na teplém místě asi hodinu, dokud zdvojnásobí svůj objem.
  5. Kynuté těsto vyklopte z mísy zpět na pomoučenou pracovní plochu a rozdělte ho na dvě stejné části.
  6. Každou část těsta rozválejte na placku o tloušťce asi 0,5 cm. Pokud chcete mít silnější kůrku, můžete těsto vyválet na tloušťku až 1 cm.
  7. Těsto můžete dle libosti ozdobit oblíbenými ingrediencemi a přikrojovat na vámi požadovaný tvar.
  8. Přenesete těsto na plech vyložený pečícím papírem nebo do předem vyhřátého a vymazaného pekáče.
  9. Pizza se peče v předem vyhřáté troubě na 220 °C asi 15-20 minut, dokud není kůrka zlatavá a sýr na ní rozpuštěný a lehce hnědý.
  10. Vyndejte pizzu z trouby, nechte ji chvíli vychladnout a pak si můžete vychutnat skvělou a lahodnou domácí pizzu!
Zobacz też:  Jednoduchý recept na domácí rohlíky

Často kladené otázky:

Je nutné použít sušené droždí, nebo mohu použít čerstvé droždí?

Pro tento recept je lepší použít sušené droždí, protože je jednodušší ho skladovat a používat. Pokud chcete použít čerstvé droždí, musíte ho mít větší množství, asi 20 g, a také ho rozpustit ve vlažné vodě před přidáním do těsta.

Je nutné nechat těsto kynout?

Ano, nechte těsto kynout, aby získalo na objemu a struktuře. Kynutí umožní těstu získat křupavou kůrku a dokonale pružný střed.

Jaké ingredience mohu přidat do těsta na pizzu?

Těsto na pizzu můžete obohatit různými ingrediencemi podle vašeho gusta. Například můžete přidat sušené bylinky (oregano, bazalku, rozmarýn), česnekový prášek, papriku nebo chilli. Těsto můžete také ozvláštnit přidáním sýra, oliv, šunky nebo zeleniny.

Jaký je nejlepší způsob pečení pizzy?

Nejlepší je předehřát troubu na vysokou teplotu, ideálně na 220 °C, a péct pizzu na spodním roštu nebo přímo na vyhřátém kamenu. To zajistí, že spodní část pizzy bude křupavá a dokonale propečená.


Zobacz także:

Photo of author

Anzo Ceréski

Redaktor blogu Anzo ve svém volném čase rád poznává různé kultury prostřednictvím cestování. Fascinuje ho historie a rozmanitost světa, často navštěvuje muzea, kulturní festivaly a zkouší nové kuchyně. S nadšením dokumentuje svá dobrodružství a dělí se se čtenáři o inspirativní cestovatelské příběhy.

Napsat komentář