Nejlepší recept na jidáše

Vítejte na našem webu, kde vám přinášíme nejlepší recept na jidáše. Jidáše jsou tradiční české cukroví, které se často peče během vánočních svátků. Tato lahodná sladkost je oblíbená pro svou křehkost, bohatou chuť a dokonalou rovnováhu sladkosti a koření.

Příprava těsta

Pro přípravu jidášů budeme potřebovat následující suroviny:

  • 250 g hladké mouky
  • 100 g moučkového cukru
  • 125 g másla
  • 2 žloutky
  • lžičku mleté skořice
  • pár kapek vanilkového extraktu

Nejprve si předehřejeme troubu na 180 °C a připravíme si plech s pečícím papírem. Poté smícháme mouku, cukr a skořici ve velké míse. Přidáme nakrájené máslo a začneme těsto promíchávat rukama, dokud nezískáme drobivou strukturu.

Přidáme žloutky a vanilkový extrakt a opět promícháme, dokud se těsto nespojí. Pak ho přeneseme na pomoučenou pracovní plochu a vypracujeme hladké těsto. Zabalíme ho do potravinové fólie a necháme 30 minut odpočinout v lednici.

Formování a pečení

Po odpočinku těsto vyndáme z lednice a rozdělíme na menší kousky. Každý kousek těsta vyválíme na tenkou placku a vykrajujeme různé tvary – klasicky se dělají šišky nebo srdíčka. Vykrojené tvary přendáme na připravený plech a pečeme ve vyhřáté troubě asi 10-12 minut, nebo dokud nejsou jidáše lehce zlatavé.

Dokončení a ozdobení

Upečené jidáše necháme zchladnout na plechu. Poté je můžeme posypat moučkovým cukrem nebo zdobit rozpuštěnou čokoládou. Některé recepty také přidávají na povrch jidášů ořechovou nebo mandleovou polevu pro větší chuťový zážitek.

1. Jak dlouho vydrží jidáše čerstvé?

Jidáše jsou skvěle skladovatelné cukroví. Pokud je uložíte v dobře uzavřené dóze nebo plechovce, mohou vydržet až několik týdnů a stále zůstanou čerstvé a chutné.

Zobacz też:  Recept na panenku

2. Lze jidáše připravit bezlepkové?

Ano, pro přípravu bezlepkových jidášů můžete použít speciální bezlepkovou mouku namíchanou s práškem do pečiva. Postupujte podle receptu, ale vždy si ověřte, zda všechny suroviny jsou skutečně bezlepkové.

3. Jaké další přísady mohu přidat do těsta?

Pokud chcete přidat do jidášů další ingredience, můžete zkusit například citronovou nebo pomerančovou kůru pro osvěžující chuť, jemně nastrouhanou hrušku pro vláčnost, nebo nadrcené ořechy pro křupavost. Kreativita v kuchyni nemá meze!

Snadno si tak můžete připravit nejlepší jidáše, které potěší nejen vás, ale i vaše blízké. Buďte si jisti, že s tímto receptem se stanete mistrem v pečení tradičního českého cukroví. Užívejte si to!


Zobacz także:

Photo of author

Anzo Ceréski

Redaktor blogu Anzo ve svém volném čase rád poznává různé kultury prostřednictvím cestování. Fascinuje ho historie a rozmanitost světa, často navštěvuje muzea, kulturní festivaly a zkouší nové kuchyně. S nadšením dokumentuje svá dobrodružství a dělí se se čtenáři o inspirativní cestovatelské příběhy.

Napsat komentář