Obrácený jablečný koláč s karamelem

Vítáme vás u našeho receptu na vynikající obrácený jablečný koláč s karamelem. Tento dokonalý dezert kombinuje sladkou chuť jablek s bohatým karamelovým polevem. Je to skvělá volba pro každou příležitost, ať už se jedná o rodinnou oslavu, večírek s přáteli nebo prostě jen tak na pochutnání.

Příprava těsta

Na začátku připravíme těsto pro náš jablečný koláč. Budeme potřebovat:

  • 250 g hladké mouky
  • 150 g měkkého másla
  • 80 g cukru
  • 1 vejce
  • špetku soli

Do mísy prosejeme mouku a přidáme měkké máslo nakrájené na kostičky. Přidáme cukr, vejce a špetku soli. Všechny ingredience pečlivě smícháme, dokud nedosáhneme hladkého těsta. Těsto zabalíme do potravinové fólie a necháme odpočinout v lednici po dobu 30 minut.

Příprava jablek

Dalším krokem je příprava jablek, která jsou hlavní složkou našeho koláče. Budeme potřebovat:

  • 4 středně velká jablka
  • 50 g másla
  • 80 g hnědého cukru
  • 1 lžičku skořice

Jablka oloupeme, zbavíme jadérek a nakrájíme na tenké plátky. V hrnci rozehřejeme máslo a přidáme hnědý cukr. Necháme cukr krátce karamelizovat, dokud nezíská zlatavou barvu. Poté přidáme nakrájená jablka a posypeme je skořicí. Jablečnou směs necháme dusit na mírném ohni, dokud jablka nezměknou. Poté odstavíme z ohně a necháme vychladnout.

Příprava karamelového polevu

Pro naši pochoutku je důležité připravit také lahodný karamelový polev. K tomu budeme potřebovat:

  • 200 g cukru
  • 100 ml smetany ke šlehání
  • 40 g másla

V hrnci zahřejeme cukr, dokud nezkaramelizuje na zlatavou barvu. Poté přidáme smetanu ke šlehání a máso. Pokračujeme ve vaření, dokud se všechny ingredience spojí v hladkou karamelovou polevu. Odstavíme z ohně a necháme lehce vychladnout.

Zobacz też:  Těstoviny se slaninou a smetanou

Skládání a pečení koláče

Nyní se dostáváme ke skládání a pečení našeho obráceného jablečného koláče. Postupujte podle následujících kroků:

  1. Na dno dortové formy o průměru 24 cm vlijeme připravený karamelový polev.
  2. Na polev rozložíme uvařená jablka tak, aby tvořila rovnoměrnou vrstvu.
  3. Těsto rozválíme na vále a přeneseme ho na vrstvu jablek. Těsto pevně přitiskneme k okrajům formy.
  4. Pečeme v předem vyhřáté troubě na 180 stupňů Celsia po dobu 35-40 minut, nebo dokud není těsto zlatavé.
  5. Po upečení vyndáme koláč z trouby a necháme ho chvíli vychladnout. Poté opatrně otočíme formu na talíř, aby se koláč převrátil a karamelový polev se dostal na vrchol.
  6. Hotový koláč necháme úplně vychladnout a teprve poté můžeme krájet a podávat.

FAQs

Jak dlouho trvá příprava koláče?

Celková doba přípravy obráceného jablečného koláče s karamelem se pohybuje kolem 1,5 až 2 hodin. Patřičnou pozornost je třeba věnovat pečlivému nakrájení jablek a správnému zabalení těsta. Pečení koláče trvá zhruba 35-40 minut, ale pamatujte, že koláč je třeba nechat vychladnout po upečení.

Je možné použít jiné ovoce?

Ano, pokud nejste fanouškem jablek, můžete vyzkoušet připravit tento koláč i s jiným ovocem. Osobně doporučujeme hrušky, broskve nebo ananas. Mějte však na paměti, že konkrétní příprava ovoce se může mírně lišit.

Je těsto vhodné i pro bezlepkovou dietu?

Pokud máte bezlepkovou dietu, můžete se pokusit nahradit hladkou mouku bezlepkovou alternativou, jako je například rýžová nebo kukuřičná mouka. Výsledná struktura těsta se však může lišit, a proto je vhodné vybrat mouku určenou speciálně pro pečení.

Jak skladovat koláč?

Pokud zbyde nějaký koláč, můžete ho skladovat v chladničce ve vzduchotěsné nádobě nebo zabalit do potravinové fólie. Koláč by měl vydržet čerstvý a chutný po dobu 2-3 dnů. Doporučujeme ho podávat lehce ohřátým, aby se karamelová polev rozpustila.

Zobacz także:

Photo of author

Anzo Ceréski

Redaktor blogu Anzo ve svém volném čase rád poznává různé kultury prostřednictvím cestování. Fascinuje ho historie a rozmanitost světa, často navštěvuje muzea, kulturní festivaly a zkouší nové kuchyně. S nadšením dokumentuje svá dobrodružství a dělí se se čtenáři o inspirativní cestovatelské příběhy.

Napsat komentář