Vítáme vás u našeho receptu na vynikající obrácený jablečný koláč s karamelem. Tento dokonalý dezert kombinuje sladkou chuť jablek s bohatým karamelovým polevem. Je to skvělá volba pro každou příležitost, ať už se jedná o rodinnou oslavu, večírek s přáteli nebo prostě jen tak na pochutnání.
Příprava těsta
Na začátku připravíme těsto pro náš jablečný koláč. Budeme potřebovat:
- 250 g hladké mouky
- 150 g měkkého másla
- 80 g cukru
- 1 vejce
- špetku soli
Do mísy prosejeme mouku a přidáme měkké máslo nakrájené na kostičky. Přidáme cukr, vejce a špetku soli. Všechny ingredience pečlivě smícháme, dokud nedosáhneme hladkého těsta. Těsto zabalíme do potravinové fólie a necháme odpočinout v lednici po dobu 30 minut.
Příprava jablek
Dalším krokem je příprava jablek, která jsou hlavní složkou našeho koláče. Budeme potřebovat:
- 4 středně velká jablka
- 50 g másla
- 80 g hnědého cukru
- 1 lžičku skořice
Jablka oloupeme, zbavíme jadérek a nakrájíme na tenké plátky. V hrnci rozehřejeme máslo a přidáme hnědý cukr. Necháme cukr krátce karamelizovat, dokud nezíská zlatavou barvu. Poté přidáme nakrájená jablka a posypeme je skořicí. Jablečnou směs necháme dusit na mírném ohni, dokud jablka nezměknou. Poté odstavíme z ohně a necháme vychladnout.
Příprava karamelového polevu
Pro naši pochoutku je důležité připravit také lahodný karamelový polev. K tomu budeme potřebovat:
- 200 g cukru
- 100 ml smetany ke šlehání
- 40 g másla
V hrnci zahřejeme cukr, dokud nezkaramelizuje na zlatavou barvu. Poté přidáme smetanu ke šlehání a máso. Pokračujeme ve vaření, dokud se všechny ingredience spojí v hladkou karamelovou polevu. Odstavíme z ohně a necháme lehce vychladnout.
Skládání a pečení koláče
Nyní se dostáváme ke skládání a pečení našeho obráceného jablečného koláče. Postupujte podle následujících kroků:
- Na dno dortové formy o průměru 24 cm vlijeme připravený karamelový polev.
- Na polev rozložíme uvařená jablka tak, aby tvořila rovnoměrnou vrstvu.
- Těsto rozválíme na vále a přeneseme ho na vrstvu jablek. Těsto pevně přitiskneme k okrajům formy.
- Pečeme v předem vyhřáté troubě na 180 stupňů Celsia po dobu 35-40 minut, nebo dokud není těsto zlatavé.
- Po upečení vyndáme koláč z trouby a necháme ho chvíli vychladnout. Poté opatrně otočíme formu na talíř, aby se koláč převrátil a karamelový polev se dostal na vrchol.
- Hotový koláč necháme úplně vychladnout a teprve poté můžeme krájet a podávat.
FAQs
Jak dlouho trvá příprava koláče?
Celková doba přípravy obráceného jablečného koláče s karamelem se pohybuje kolem 1,5 až 2 hodin. Patřičnou pozornost je třeba věnovat pečlivému nakrájení jablek a správnému zabalení těsta. Pečení koláče trvá zhruba 35-40 minut, ale pamatujte, že koláč je třeba nechat vychladnout po upečení.
Je možné použít jiné ovoce?
Ano, pokud nejste fanouškem jablek, můžete vyzkoušet připravit tento koláč i s jiným ovocem. Osobně doporučujeme hrušky, broskve nebo ananas. Mějte však na paměti, že konkrétní příprava ovoce se může mírně lišit.
Je těsto vhodné i pro bezlepkovou dietu?
Pokud máte bezlepkovou dietu, můžete se pokusit nahradit hladkou mouku bezlepkovou alternativou, jako je například rýžová nebo kukuřičná mouka. Výsledná struktura těsta se však může lišit, a proto je vhodné vybrat mouku určenou speciálně pro pečení.
Jak skladovat koláč?
Pokud zbyde nějaký koláč, můžete ho skladovat v chladničce ve vzduchotěsné nádobě nebo zabalit do potravinové fólie. Koláč by měl vydržet čerstvý a chutný po dobu 2-3 dnů. Doporučujeme ho podávat lehce ohřátým, aby se karamelová polev rozpustila.
Zobacz także: