Obrácený jablečný koláč se zakysanou smetanou

Vítejte v našem článku o obráceném jablečném koláči se zakysanou smetanou. Tato lahodná dezertní pochoutka je oblíbená po celém světě a přináší radost nejen milovníkům jablek, ale také všem, kteří si rádi dopřávají sladkosti. Připravte se na jedinečnou chuťovou explozi s kombinací šťavnatých jablek, sladkého těsta a svěží zakysané smetany!

Ingredience

Zde jsou ingredience, které budete potřebovat k přípravě tohoto vynikajícího koláče:

  • 250 g hladké mouky
  • 150 g másla
  • 100 g cukru
  • 1 vejce
  • špetka soli
  • 4-5 středně velkých jablek
  • šťáva z 1 citronu
  • vanilkový cukr
  • 200 g zakysané smetany
  • 100 g krupicového cukru
  • máslo na vymazání formy

Příprava

1. Nejprve si připravte těsto. V míse smíchejte mouku, cukr a špetku soli. Přidejte nakrájené studené máslo a prsty ho vtírejte do mouky, dokud nedostanete drobivou konzistenci.

2. Přidejte vejce a rychle zpracujte těsto. Nenechte ho příliš dlouho hnětat, aby neztratilo svou křehkost. Těsto zabalte do potravinové fólie a dejte ho na půl hodiny odpočinout do lednice.

3. Mezitím oloupejte jablka, zbavte je jádřinců a nakrájejte na tenké plátky. Pokapejte je citronovou šťávou, aby si udržela svou svěžest a zabránila zhnědnutí.

4. Poté si připravte formu. Vymažte ji máslem a posypte vanilkovým cukrem. Na dno formy rozložte plátky jablek, které těsně přiléhají k sobě.

5. Těsto vyválejte na pomoučeném vále a přeneste ho na jablka v formě. Opatrně přizpůsobte tvaru formy a odstraňte přebytečné okraje.

6. Pečte koláč v předehřáté troubě na 180 °C po dobu přibližně 30 minut, nebo dokud těsto nezíská zlatavou barvu.

Zobacz też:  Jak dlouho se peče bábovka

7. Po upečení vyndejte koláč z trouby a nechte ho vychladnout. Poté ho opatrně překlopte na servírovací talíř, takže jablka budou nahoře.

8. Nakonec si připravte zakysanou smetanu s krupicovým cukrem. Smíchejte zakysanou smetanu s cukrem a podávejte ji spolu s koláčem. Každý si může naříznout porci koláče a zakysanou smetanu si přidávat podle své chuti.

Často kladené otázky

1. Jak dlouho trvá příprava obráceného jablečného koláče se zakysanou smetanou?

Čas přípravy koláče závisí na vaší zkušenosti s pečením a na konkrétním receptu, který zvolíte. Obecně lze očekávat, že příprava a pečení zabere asi 1,5 až 2 hodiny.

2. Jak dlouho lze obrácený jablečný koláč skladovat?

Pokud by z nějakého důvodu zbyl kousek koláče, můžete ho skladovat v chladničce až 2-3 dny. Doporučujeme ho však konzumovat co nejdříve, abyste si užili jeho čerstvost a dokonalou chuť.

3. Lze koláč připravit i s jiným ovocem než jablky?

Ano, obrácený koláč můžete připravit i s jiným ovocem podle vašich preferencí. Můžete vyzkoušet například hrušky, broskve nebo třešně. Vždy se však ujistěte, že ovoce je dostatečně zralé a šťavnaté.

4. Lze použít jiný druh zakysané smetany?

Ano, pokud nemáte zakysanou smetanu k dispozici, můžete vyzkoušet použít kysanou smetanu nebo jiné mléčné produkty s podobnou konzistencí. Výsledná chuť a textura koláče se však mohou mírně lišit.

Doufáme, že vás náš recept na obrácený jablečný koláč se zakysanou smetanou nadchl a že si ho vyzkoušíte připravit doma. Tato sladká pochoutka je skvělá volba pro oslavy, rodinná setkání nebo jen tak pro potěšení vašich chuťových pohárků. Bon appétit!


Zobacz także:

Zobacz też:  Nakládaná červená řepa s křenem

Photo of author

Anzo Ceréski

Redaktor blogu Anzo ve svém volném čase rád poznává různé kultury prostřednictvím cestování. Fascinuje ho historie a rozmanitost světa, často navštěvuje muzea, kulturní festivaly a zkouší nové kuchyně. S nadšením dokumentuje svá dobrodružství a dělí se se čtenáři o inspirativní cestovatelské příběhy.

Napsat komentář