Recept na jablečný koláč

Jablečný koláč je oblíbeným dezertem, kterým si můžete zpestřit své chutě a potěšit své blízké. Jeho sladká chuť a křupavý spodek v kombinaci s jemnými kousky jablek vytváří dokonalou kombinaci. V tomto článku vám přinášíme jednoduchý recept na přípravu lahodného jablečného koláče, který vás jistě nadchne.

Ingredience:

  • 250 g hladké mouky
  • 150 g másla
  • 100 g cukru
  • 1 vejce
  • špetka soli
  • 4-5 středně velkých jablek
  • 2 lžíce strouhaného cukru
  • 1 lžička skořice

Postup:

  1. Nejprve si připravte těsto. V míse smíchejte mouku, máslo, cukr, vejce a špetku soli. Vypracujte těsto, které necháte odpočinout v lednici asi 30 minut.
  2. Mezitím oloupejte jablka, zbavte je jadřinců a nakrájejte na tenké plátky.
  3. Po odpočinku těsto rozdělte na dvě části – jednu větší na spodek a menší na pokličku koláče.
  4. Vymažte si formu na pečení máslem a vysypte ji trochou mouky, aby se koláč nelepil. Vyložte spodek formy připravenou větší částí těsta.
  5. Přidejte na těsto plátky jablek a posypte je strouhaným cukrem smíchaným se skořicí.
  6. Z menší části těsta vytvořte tenkou placku, kterou přikryjete jablka jako pokličku. Uzavřete okraje těsta pomocí vidličky, aby se během pečení nerozpadlo.
  7. Koláč dejte péct do předem vyhřáté trouby na 180 stupňů Celsia a pečte asi 30-40 minut, dokud není těsto zlatavě hnědé.
  8. Hotový koláč nechte vychladnout a podávejte s šlehačkou nebo vanilkovým krémem.

Často kladené otázky:

Jaký je nejlepší typ jablek pro jablečný koláč?

Pro jablečný koláč se nejlépe hodí kyselé nebo polosladké odrůdy jablek, které se při pečení nerozvaří a zachovají si chuť a strukturu.

Zobacz też:  Recept na vánočku

Mohu použít strouhanou skořici namísto celé?

Ano, můžete použít strouhanou skořici namísto celé. Záleží na vašem osobním vkusu a preferencích.

Dá se jablečný koláč připravit i bezlepkový?

Ano, pokud trpíte alergií na lepek nebo preferujete bezlepkovou stravu, můžete použít bezlepkovou mouku namísto hladké mouky. Výsledný koláč bude stále chutný.

Tento recept na jablečný koláč je jednoduchý a jeho příprava zabere jen krátkou chvíli. Vyzkoušejte ho a dopřejte si lahodný kousek jablečného koláče plného čerstvých jablek a sladkého těsta.


Zobacz także:

Photo of author

Anzo Ceréski

Redaktor blogu Anzo ve svém volném čase rád poznává různé kultury prostřednictvím cestování. Fascinuje ho historie a rozmanitost světa, často navštěvuje muzea, kulturní festivaly a zkouší nové kuchyně. S nadšením dokumentuje svá dobrodružství a dělí se se čtenáři o inspirativní cestovatelské příběhy.

Napsat komentář