Recept na croissant

Croissant je oblíbený pečivo, které pochází z Francie. Jeho tvar připomíná půlměsíc a chutná neodolatelně. Pokud se chcete naučit připravit croissanty doma, máme pro vás skvělý recept. Připravit si vlastní croissanty je zábavné a výsledek stojí za to. Díky našemu receptu si můžete vychutnat čerstvé a lahodné croissanty přímo z pece.

Suroviny:

  • 500 g hladké mouky
  • 60 g cukru
  • 10 g soli
  • 25 g droždí
  • 250 ml mléka
  • 250 g másla (studené)
  • 1 vejce (na potření)

Postup:

1. Nejprve si připravte kvásek. Ve velké míse smíchejte droždí, cukr a trochu teplého mléka. Nechte kvásek chvíli kynout.

2. Do kvásku postupně přidejte mouku, zbytek mléka a sůl. Vypracujte těsto, které nechte kynout přikryté utěrkou na teplém místě asi hodinu.

3. Mezitím si připravte máslo. Vložte studené máslo mezi dva kusy pečicího papíru a pomocí válečku ho rozválejte na tloušťku asi 1 cm. Vytvarujte čtverec o rozměru přibližně 20×20 cm. Máslo schovejte do lednice.

4. Vyválejte těsto na pomoučené ploše do tvaru obdélníku. Na střed těsta položte připravené máslo a přeložte okraje těsta přes máslo, aby ho zcela zakryly.

5. Vyválejte těsto na délku, poté ho složte jako harmoniku – jednu třetinu těsta překlopte na střed, poté překlopte zbylou třetinu těsta přes něj. Toto opakujte dvakrát. Poté těsto zabalte do fólie a dejte do lednice na 30 minut.

6. Postup opakujte ještě dvakrát – vyválejte těsto, složte ho jako harmoniku a dejte do lednice na 30 minut. Po třetím složení nechte těsto v lednici odpočinout přes noc.

Zobacz też:  Recept na banana bread

7. Druhý den těsto vyválejte na pomoučené ploše asi na tloušťku 5 mm. Ořízněte si pravítkem pravidelné trojúhelníky a z každého trojúhelníku začněte těsto svinovat směrem ke špičce. Takto připravené croissanty přeložte na plech vyložený pečicím papírem.

8. Připravené croissanty nechte ještě chvíli odpočinout a mezitím si předehřejte troubu na 200 °C. Poté croissanty potřete rozšlehaným vejcem a dejte péct do trouby asi 15-20 minut, dokud nebudou zlatavé.

Často kladené otázky:

Jak dlouho trvá příprava croissantů?

Příprava croissantů zahrnuje několik fází, které trvají několik hodin. Celkový čas přípravy je přibližně 24 hodin, protože těsto musí odpočívat přes noc v lednici.

Mohu použít instantní droždí namísto čerstvého droždí?

Ano, můžete použít instantní droždí namísto čerstvého droždí. V takovém případě postupujte podle pokynů na obalu instantního droždí, protože se mohou lišit od použití čerstvého droždí.

Je možné croissanty připravit bez másla?

Máslo je důležitou součástí croissantů, které jim dodává specifickou chuť a křupavost. Bez másla by nebyly croissanty takové, jaké byste si představovali.

Můžu croissanty připravit předem a zamrazit je?

Ano, croissanty lze připravit předem a zamrazit. Po upečení je nechte vychladnout a uložte je do uzavíratelné mrazicí dózy nebo do mrazicího sáčku. Před konzumací je stačí jen krátce zahřát v troubě.

Jak nejlépe podávat croissanty?

Nejlepší je podávat croissanty ještě teplé z trouby, kdy jsou nejčerstvější a křehké. Můžete je podávat samotné nebo je naplnit oblíbenou náplní, například šunkou, sýrem nebo džemem.


Zobacz także:

Zobacz też:  Recept na boloňské špagety
Photo of author

Anzo Ceréski

Redaktor blogu Anzo ve svém volném čase rád poznává různé kultury prostřednictvím cestování. Fascinuje ho historie a rozmanitost světa, často navštěvuje muzea, kulturní festivaly a zkouší nové kuchyně. S nadšením dokumentuje svá dobrodružství a dělí se se čtenáři o inspirativní cestovatelské příběhy.

Napsat komentář