Recept na listové těsto

Listové těsto je jedním z nejvíce využívaných a oblíbených typů těsta ve světě pečení. Jeho tenké a křehké plátky s dokonalými vrstvami se používají pro přípravu široké škály sladkých i slaných pokrmů. V tomto článku vám přinášíme náš vlastní recept na listové těsto, který vám umožní vytvořit perfektní a chutné těsto přímo doma.

Ingredience:

  • 500 g hladké mouky
  • 500 g másla (nebo margarínu)
  • 10 g soli
  • 250 ml vody

Postup:

1. V míse smíchejte mouku a sůl. Přidejte na kostky nakrájené studené máslo a prsty ho vtírejte do mouky, dokud nedostanete drobivou směs.

2. Přidejte postupně vodu a promíchejte špachtlí, dokud nedostanete jednotnou hmotu. Následně vytvarujte těsto do čtverečku, zabalte ho do potravinářské fólie a dejte do lednice na 30 minut odpočinout.

3. Po uplynutí času vyjměte těsto z lednice a na pomoučené ploše ho rozválejte na obdélník. Složte ho na třetiny tak, aby se vrstvy překrývaly. Opět ho rozválejte a složte na třetiny. Tento postup opakujte celkem 4krát, vždy těsto mezi jednotlivými skládáním lehce podsypejte moukou.

4. Po posledním skládání těsto opět zabalte do fólie a dejte do lednice odpočinout na dalších 30 minut.

5. Po odpočinku je listové těsto připravené k použití. Můžete ho rozválet na vámi požadovanou tloušťku a použít při pečení sladkých dezertů, jako jsou štrůdly, croissanty, koláče nebo při přípravě slaných pokrmů, například sýrových tyčinek nebo listových šneků.

Často kladené otázky:

Jak dlouho trvá příprava listového těsta?

Celý proces přípravy listového těsta, včetně odpočinků v lednici, zabere zhruba 2 hodiny.

Zobacz też:  Recept na staročeské šunkofleky

Můžu použít margarín místo másla?

Ano, můžete. V receptu je uvedeno, že můžete použít buď máslo nebo margarín podle vašich preferencí. Nicméně, vzhledem k tomu, že margarín obsahuje více vody než máslo, výsledné těsto může být trochu méně křehké.

Mohu listové těsto připravit předem a uložit do mrazáku?

Ano, listové těsto můžete připravit předem a uložit do mrazáku. Zabalte ho do fólie a uchovejte v mrazáku až na 3 měsíce. Před použitím ho nechte rozmrazit v chladničce.

Je listové těsto vyžadující spoustu práce?

Příprava listového těsta vyžaduje trochu času a trpělivosti, ale výsledek stojí za to. S trochou cviku a správným postupem můžete vytvořit nádherně křehké a chutné listy těsta, které budou skvělou základnou pro vaše pečení.


Zobacz także:

Photo of author

Anzo Ceréski

Redaktor blogu Anzo ve svém volném čase rád poznává různé kultury prostřednictvím cestování. Fascinuje ho historie a rozmanitost světa, často navštěvuje muzea, kulturní festivaly a zkouší nové kuchyně. S nadšením dokumentuje svá dobrodružství a dělí se se čtenáři o inspirativní cestovatelské příběhy.

Napsat komentář