Recept na velikonočního beránka

Vítáme vás u našeho výjimečného receptu na velikonočního beránka! Velikonoce jsou jedním z nejvýznamnějších křesťanských svátků, a beránek je tradiční symbol této radostné události. S naším receptem vytvoříte dokonalého beránka, který potěší celou rodinu.

Přísady:

  • 500 g hladké mouky
  • 100 g cukru
  • 250 ml mléka
  • 50 g másla
  • 1 vejce
  • 1 vanilkový cukr
  • 1 prášek do pečiva
  • špetka soli

Postup:

1. V malé míse smíchejte teplé mléko, cukr a droždí. Nechte 10 minut odpočívat, dokud droždí nereaguje a nevytvoří pěnu.

2. Ve velké míse smíchejte mouku, prášek do pečiva, vanilkový cukr a sůl. Přidejte na kostičky nakrájené máslo a vytřené vejce.

3. Když je droždí aktivní, přidejte ho k ostatním ingrediencím ve velké míse. Ručně nebo s pomocí robotu hněťte těsto, dokud nedosáhnete hladké a elastické konzistence.

4. Přikryjte mísu utěrkou a nechte těsto vykynout na teplém místě asi hodinu, nebo dokud zdvojnásobí svůj objem.

5. Po vykynutí těsto znovu prohněťte, aby jste vyhnali přebytečný vzduch. Rozdělte těsto na dvě části – jedna bude tvořit tělo beránka a druhá část slouží k vytvoření hlavičky a nožiček.

6. Z jedné části těsta vytvarujte oválný tvar, který bude tvořit tělo beránka. Druhou část těsta rozdělte na čtyři menší kousky a vytvarujte nožičky a hlavičku beránka. Připevněte nožičky a hlavičku k tělu beránka.

7. Pokud si přejete, můžete na těle beránka vykrojit malé otvory, které dodají pečenému beránkovi realističtější vzhled.

8. Připravte si pekáč, který vystelte pečicím papírem a umístěte do něj beránka. Nechte beránka ještě chvíli odpočívat a vykynout.

Zobacz też:  Recept na boloňské špagety

9. Předehřejte troubu na 180 stupňů Celsia. Poté vložte beránka do trouby a pečte ho přibližně 25-30 minut, nebo dokud není zlatavě hnědý.

10. Po upečení beránka nechte vychladnout na mřížce a poté můžete přistoupit k zdobení pomocí cukrové polevy, perníkové polevy nebo jiných dekorací podle vašeho vkusu.

Často kladené otázky:

Jak dlouho trvá příprava velikonočního beránka?

Příprava těsta a kynutí trvá přibližně 2-3 hodiny. Samotné pečení pak zabere asi 25-30 minut. Celkový čas závisí na rychlosti kynutí těsta a na teplotě vaší trouby.

Jaký je nejlepší způsob zdobení velikonočního beránka?

Zdobení beránka je zcela na vás. Můžete použít cukrovou polevu, perníkovou polevu, ovocné polevy, barvičky nebo další dekorace dle vašeho přání. Využijte svou kreativitu a vytvořte si vlastní unikátní design.

Mohu použít tento recept i na jiné příležitosti než Velikonoce?

Samozřejmě! Tento recept na beránka můžete využít i na jiné oslavy a události. Stačí změnit zdobení a přizpůsobit ho dané příležitosti. Beránek je roztomilým a chutným pečivem, které potěší všechny vaše hosty.

Veselé pečení a krásné Velikonoce!


Zobacz także:

Photo of author

Anzo Ceréski

Redaktor blogu Anzo ve svém volném čase rád poznává různé kultury prostřednictvím cestování. Fascinuje ho historie a rozmanitost světa, často navštěvuje muzea, kulturní festivaly a zkouší nové kuchyně. S nadšením dokumentuje svá dobrodružství a dělí se se čtenáři o inspirativní cestovatelské příběhy.

Napsat komentář