Nejlepší recept na kvašáky

Vítejte v našem článku o nejlepším receptu na kvašáky! Kvašáky jsou tradiční české pečivo, které se vyznačuje svou křupavou kůrkou a lahodnou chutí. Jsou oblíbenou pochoutkou na různých příležitostech a jejich příprava může být skvělou zábavou. V tomto článku vám představíme osvědčený recept na tyto lahůdky, který vás jistě nadchne.

Přísady:

  • 500 g pšeničné mouky
  • 10 g droždí
  • 1 lžička cukru
  • 1 lžička soli
  • 300 ml vody

Postup:

1. Do mísy si nasypeme mouku a uděláme v ní důlek. Do důlku rozdrobíme droždí, přidáme cukr a zalijeme vodou.

2. Necháme droždí v půlce vody rozpustit, přidáme sůl a postupně vmícháváme mouku z okrajů důlku.

3. Těsto hněteme, dokud se nestane elastickým a nezačne se odlepovat od misky.

4. Přikryjeme misku utěrkou a necháme těsto vykynout na teplém místě přibližně hodinu, dokud nezdvojnásobí svůj objem.

5. Vykynuté těsto vyklopíme na pomoučený váleček a rozválíme na tloušťku přibližně 1 cm.

6. Nožem nebo kolečkem na krající vyřežeme menší kousky těsta ve tvaru kvašáků.

7. V kastrůlku zahřejeme olej na střední teplotu a postupně do něj vkládáme kvašáky, které opečeme z obou stran do zlatova.

8. Hotové kvašáky vyjmeme z oleje a necháme je okapat na papírovém ubrousku.

9. Kvašáky můžeme podávat jako samostatnou pochoutku nebo jako přílohu k různým pokrmům. Skvěle se hodí například k polévkám.

Často kladené otázky:

Jak dlouho trvá kynutí těsta?

Kynutí těsta trvá přibližně hodinu, ale doba se může lišit v závislosti na teplotě a vlhkosti prostředí.

Zobacz też:  Recept na koláčky

Jaké další ingredience mohu přidat do těsta?

Do těsta můžete přidat například nasekanou cibuli, česnek nebo bylinky podle vaší chuti.

Je možné kvašáky péct v troubě?

Ano, pokud preferujete pečení v troubě, můžete vykynuté kvašáky péct při teplotě 200 °C asi 15-20 minut, dokud nezískají zlatavou barvu.

Je možné kvašáky upéct bez oleje?

Ano, pokud preferujete zdravější variantu, můžete kvašáky upéct na pečícím papíře v troubě. Použijte stejný postup jako při pečení v oleji.

Jak dlouho lze kvašáky skladovat?

Kvašáky jsou nejlepší čerstvé, ale lze je uchovat ve vzduchotěsné nádobě při pokojové teplotě až 2-3 dny. Před podáváním je ideální je zahřát v troubě nebo na pánvi.


Zobacz także:

Photo of author

Anzo Ceréski

Redaktor blogu Anzo ve svém volném čase rád poznává různé kultury prostřednictvím cestování. Fascinuje ho historie a rozmanitost světa, často navštěvuje muzea, kulturní festivaly a zkouší nové kuchyně. S nadšením dokumentuje svá dobrodružství a dělí se se čtenáři o inspirativní cestovatelské příběhy.

Napsat komentář