Recept na svíčkovou

Vítejte v našem receptu na svíčkovou. Svíčková omáčka je jedním z nejoblíbenějších tradičních českých jídel. Její bohatá chuť a hladká konzistence ji činí neodolatelnou pro všechny gurmány. Následující recept vám ukáže, jak připravit tuto lahodnou specialitu krok za krokem.

Ingredience

Zde jsou ingredience, které budete potřebovat k přípravě svíčkové:

Množství Ingredience
600 g hovězí svíčková
2 ks cibule
2 stroužky česnek
500 ml hovězí vývar
250 ml smetana ke šlehání
2 lžíce hladká mouka
2 lžíce hořčice
2 lžičky mletá sladká paprika
100 g špek
dle chuti sůl a pepř

Postup

Zde je postup, jak připravit svíčkovou omáčku:

  1. Nejprve oloupejte a nakrájejte cibuli na drobné kostičky.
  2. Hovězí svíčkovou omyjte, osušte a nakrájejte na plátky tloušťky přibližně 2 cm.
  3. Na pánvi rozehřejte trochu oleje a osmažte cibuli dozlatova.
  4. Přidejte nakrájenou svíčkovou a opečte z obou stran, dokud nezezlátne.
  5. Přidejte prolisovaný česnek, sladkou papriku a hladkou mouku. Vše důkladně promíchejte.
  6. Postupně přilévejte hovězí vývar a za stálého míchání vařte omáčku, dokud nezhoustne.
  7. Smetanu ke šlehání smíchejte s hořčicí a přidejte do omáčky. Promíchejte a vařte ještě pár minut.
  8. Ochutnejte omáčku a případně dochuťte solí a pepřem.
  9. Vařenou svíčkovou omáčku podávejte s houskovým knedlíkem nebo bramborovým knedlíkem.

Často kladené otázky

Jakou část hovězího masa použít pro svíčkovou?

Pro přípravu svíčkové se používá hovězí svíčková, která je vysoce kvalitní a má jemnou texturu. Můžete si ji nechat nakrájet na plátky u řezníka nebo si ji nakrájet sami.

Co je ideální přílohou k svíčkové?

Tradiční přílohou k svíčkové jsou houskové knedlíky nebo bramborové knedlíky. Můžete si vybrat podle svého gusta, obě varianty se hodí k lahodné svíčkové omáčce.

Zobacz też:  Recept na věnečky

Můžeme svíčkovou omáčku zamrazit?

Ano, svíčkovou omáčku můžete zamrazit. Doporučujeme ji nejprve vychladnout na pokojovou teplotu a pak ji přesunout do vhodného kontejneru nebo mrazicího sáčku. Při rozmrazování ji dejte postupně do lednice a poté můžete ohřát a podávat.

Existuje alternativa pro vegetariány?

Pro vegetariány existují různé alternativy, jak nahradit hovězí maso ve svíčkové omáčce. Například se dá použít tofu, seitan nebo různé druhy hub. Tyto ingredience mohou dodat omáčce podobnou chuťovou dimenzi.

Užijte si přípravu svíčkové a pochutnejte si na této tradiční české specialitě!


Zobacz także:

Photo of author

Anzo Ceréski

Redaktor blogu Anzo ve svém volném čase rád poznává různé kultury prostřednictvím cestování. Fascinuje ho historie a rozmanitost světa, často navštěvuje muzea, kulturní festivaly a zkouší nové kuchyně. S nadšením dokumentuje svá dobrodružství a dělí se se čtenáři o inspirativní cestovatelské příběhy.

Napsat komentář