Vaječný likér ve vodní lázni

Vítejte v našem podrobném průvodci přípravou vaječného likéru ve vodní lázni. Tato metoda je jedním z nejtradičnějších způsobů výroby vaječného likéru a v tomto článku vám představíme postup krok za krokem.

Příprava ingrediencí

Než začneme s výrobou vaječného likéru, musíme mít připravené všechny potřebné ingredience. Budete potřebovat:

  • 4 vejce
  • 200 gramů cukru
  • 250 mililitrů mléka
  • 250 mililitrů smetany
  • 100 mililitrů rumu
  • 1 vanilkový lusk
  • špetku soli

Postup přípravy

Začneme tím, že oddělíme žloutky od bílků. Vejce rozbijeme a žloutky opatrně oddělíme do mísy. Bílky můžeme uložit na pozdější použití nebo je využít pro jiný recept.

Do mísy s žloutky přidáme cukr a špetku soli. Poté začneme šlehat směs metličkou nebo ručním mixérem, dokud nezískáme pěnovitou konzistenci a světlou barvu.

Vanilkový lusk rozřízneme na polovinu a vyškrábeme z něj semínka. Přidáme je ke směsi žloutků a cukru. Dále přidáme mléko a smetanu. Vše důkladně promícháme, aby se ingredience spojily.

Teď je čas přidat rum. Přilijeme rum k ostatním ingrediencím a opět promícháme. Měli byste získat hladkou a homogenní směs, která voní po vanilce a rumu.

Připravenou směs přelijeme do skleněné nádoby s víkem nebo uzávěrem. Ujistěte se, že je nádoba dostatečně velká, aby se do ní vešel celý likér. Nádobu pevně uzavřeme.

Vodní lázeň

Příprava vaječného likéru ve vodní lázni znamená, že budeme vařit nádobu s likérem ve vodní lázni, aby se dosáhlo jemného a rovnoměrného zahřátí. Postupujte podle následujících kroků:

  1. Do velkého hrnce nalijte vodu a přiveďte ji k varu.
  2. Umístěte nádobu s připraveným vaječným likérem do hrnce s vroucí vodou.
  3. Ujistěte se, že voda dosahuje alespoň do poloviny výšky nádoby s likérem.
  4. Snížte teplotu na střední a nechte likér vařit ve vodní lázni asi 60 minut.
Zobacz też:  Dušená kapusta s vepřovým masem

Během vaření likéru ve vodní lázni se ingredience promíchají a zahřejí rovnoměrně, čímž se dosáhne lepšího spojení chutí a vytvoří se bohatá a hladká konzistence.

Chladnutí a servírování

Po uplynutí 60 minut vyjměte nádobu s vaječným likérem z vodní lázně a nechte ji vychladnout na pokojovou teplotu. Poté přeneste likér do chladničky a nechte ho odpočívat po dobu nejméně 2 hodin nebo až přes noc.

Před servírováním důkladně promíchejte likér, abyste zajistili rovnoměrnou konzistenci. Můžete ho nalít do malých skleniček a ozdobit špetkou skořice nebo čokoládovými hoblinkami. Vychutnejte si tento vynikající a bohatý vaječný likér!

FAQs

1. Jak dlouho vydrží vaječný likér ve vodní lázni?

Vaječný likér ve vodní lázni může vydržet v chladničce po dobu až 2 týdnů. Ujistěte se, že je dobře uzavřený v nádobě a skladujte ho v chladu.

2. Lze vaječný likér ve vodní lázni připravit bez rumu?

Ano, lze připravit vaječný likér ve vodní lázni i bez rumu. Stačí jednoduše vynechat rum z receptu a pokračovat podle stejných kroků. Likér bude mít bohatou vanilkovou chuť.

3. Můžu použít jiné koření než vanilku?

Ano, pokud si přejete přidat do vaječného likéru další koření, můžete experimentovat s různými přísadami. Například skořice, muškátový oříšek nebo kardamom mohou přidat zajímavé aroma a chuť.

Tímto jsme vás provedli procesem přípravy vaječného likéru ve vodní lázni. Doufáme, že si tento tradiční nápoj vychutnáte a připravíte ho podle našeho podrobného návodu. Užijte si to!


Zobacz także:

Photo of author

Anzo Ceréski

Redaktor blogu Anzo ve svém volném čase rád poznává různé kultury prostřednictvím cestování. Fascinuje ho historie a rozmanitost světa, často navštěvuje muzea, kulturní festivaly a zkouší nové kuchyně. S nadšením dokumentuje svá dobrodružství a dělí se se čtenáři o inspirativní cestovatelské příběhy.

Napsat komentář