Recept na máslový mazanec

Vítejte na našem webu! Dnes vám přinášíme skvělý recept na máslový mazanec, který vás jistě okouzlí svou chutí a nadýchaností. Máslový mazanec je tradiční pečivo, které si oblíbili lidé po celém světě. Jeho příprava vyžaduje trochu času a trpělivosti, ale výsledek stojí za to.

Suroviny

  • 500 g hladké mouky
  • 80 g cukru
  • 1 lžička soli
  • 1 vanilkový cukr
  • 1 kvasnice (42 g)
  • 2 vejce
  • 250 ml mléka
  • 200 g másla (na rozpuštění)
  • moučkový cukr (na posypání)

Postup

1. Nejprve si připravte kvásek. Ve sklenici smíchejte 100 ml mléka, 1 lžičku cukru a droždí. Nechte kvásek 10 minut odpočívat, dokud nevytvoří pěnu na povrchu.

2. Mezitím smíchejte mouku, cukr, vanilkový cukr a sůl v míse. Vytvořte důlek uprostřed a do něj nalijte kvásek.

3. Přidejte vejce a zbylé mléko. Postupně zamíchejte a vypracujte těsto, které by mělo být hladké a elastické.

4. Těsto nechte vykynout na teplém místě po dobu přibližně 1 hodiny, dokud zdvojnásobí svůj objem.

5. Mezitím si připravte máslo. Rozpusťte ho v hrnci na mírném ohni a nechte ho vychladnout.

6. Když je těsto vykynuté, přidejte rozpuštěné máslo a znovu ho prohněťte, aby se máslo dobře rozložilo v těstě.

7. Těsto rozdělte na menší kousky a utvarujte z nich bochánky. Položte je na plech vyložený pečícím papírem.

8. Mazance nechte ještě chvíli vykynout, až do jejich zdvojnásobení, což by mělo trvat přibližně další hodinu.

9. Předehřejte troubu na 180°C. Pečte máslové mazance asi 15-20 minut, dokud nejsou zlatavé.

10. Hotové mazance nechte vychladnout na mřížce a posypte je moučkovým cukrem. Podávejte jako sladkou lahůdku k čaji nebo kávě.

Zobacz też:  Recept na rizoto

Často kladené otázky

Jak dlouho trvá příprava máslového mazance?

Příprava máslového mazance zabere přibližně 2 a půl hodiny, zahrnující čas na kynutí těsta a pečení.

Jak skladovat máslové mazance?

Máslové mazance skladujte ve vzduchotěsné nádobě nebo dobře uzavřeném sáčku. Mohou vydržet čerstvé až 2-3 dny.

Lze máslový mazanec zmrazit?

Ano, máslové mazance lze zmrazit. Nejlepší je je zabalit do sáčku s mrazicí zámkem a skladovat až 3 měsíce. Před podáváním je nechte rozmrazit a lehce ohřejte v troubě.

Doufáme, že vám náš recept na máslový mazanec bude chutnat. Nechte se unést vůní čerstvě upečeného pečiva a vytvořte si krásné chvíle s rodinou a přáteli. Přejeme vám dobrou chuť!


Zobacz także:

Photo of author

Anzo Ceréski

Redaktor blogu Anzo ve svém volném čase rád poznává různé kultury prostřednictvím cestování. Fascinuje ho historie a rozmanitost světa, často navštěvuje muzea, kulturní festivaly a zkouší nové kuchyně. S nadšením dokumentuje svá dobrodružství a dělí se se čtenáři o inspirativní cestovatelské příběhy.

Napsat komentář