Štrůdl s tvarohem a jablky

Štrůdl s tvarohem a jablky je lahodný tradiční český dezert, kterým si můžete zpříjemnit své chutné jídlo. Tento oblíbený pokrm je oblíbený nejen v Česku, ale také po celém světě. Jeho kombinace křehkého těsta, sladkého tvarohu a šťavnatých jablek vytváří neodolatelnou chuťovou harmonii. V tomto článku vám představíme recept na přípravu štrůdlu s tvarohem a jablky a sdílíme s vámi několik tipů pro dokonalý výsledek.

Příprava těsta

Pro přípravu štrůdlu budete potřebovat následující ingredience:

Množství Ingredience
250 g hladké mouky
2 ks vejce
2 lžíce rozpuštěného másla
1 špetka soli
cca 100 ml teplé vody

Do mísy prosijte mouku a přidejte vejce, rozpuštěné máslo a špetku soli. Postupně přilévejte teplou vodu a hněťte těsto, dokud není hladké a elastické. Těsto nechte odpočinout asi 30 minut, aby se dobře vyvíjelo.

Příprava náplně

Pro náplň budete potřebovat:

Množství Ingredience
500 g tvarohu
4 ks jablek
100 g másla
100 g krupicového cukru
1 balení vanilkového cukru
1 lžička mleté skořice
citronová kůra ze 2 citronů

Do mísy smíchejte tvaroh, nastrouhaná jablka, rozpuštěné máslo, krupicový cukr, vanilkový cukr, mletou skořici a nastrouhanou citronovou kůru. Vše dobře promíchejte, dokud není směs hladká a jednolitá.

Sestavení a pečení štrůdlu

Hotové těsto rozválejte na plát a potřete ho rozpuštěným máslem. Na těsto následně rovnoměrně rozprostřete připravenou náplň. Poté pečlivě zaviněte těsto do tvaru štrůdlu a dejte ho na plech vyložený pečícím papírem. Štrůdl můžete také posypat strouhanými mandlemi nebo oříšky pro extra chuťový zážitek.

Plech s štrůdlem vložte do předem vyhřáté trouby na teplotu 180 °C a pečte přibližně 30-40 minut, nebo dokud není těsto zlatavé a křupavé. Po upečení štrůdl vytáhněte z trouby a nechte ho vychladnout. Poté můžete štrůdl nakrájet na plátky a podávat.

Zobacz też:  Mražené rybí filé v troubě: Způsob přípravy a tipy pro dokonalý výsledek

Časté otázky

Jak dlouho vydrží štrůdl čerstvý?

Štrůdl s tvarohem a jablky je nejlepší konzumovat co nejdříve po upečení, když je stále čerstvý a křupavý. Pokud vám něco zůstane, můžete ho skladovat v chladničce v uzavřené nádobě a spotřebovat do 2-3 dnů. Je však dobré si uvědomit, že časem může těsto ztrácet svou křupavost.

Lze štrůdl s tvarohem a jablky zmrazit?

Ano, štrůdl lze zmrazit, ale je lepší ho zmrazit před pečením. Pokud plánujete zmrazit připravený štrůdl, doporučuje se ho zabalit do několika vrstev potravinové fólie nebo ho vložit do vzduchotěsné mrazicí dózy. Před podáváním je třeba štrůdl nechat rozmrazit a poté upéct podle původního receptu.

Mohu použít jiné ovoce než jablka?

Ano, můžete si přizpůsobit recept svým preferencím a použít jiné druhy ovoce. Štrůdl se skvěle hodí s různými druhy ovocí, jako jsou třešně, meruňky nebo švestky. Stačí upravit náplň podle svého výběru ovoce a postupovat podle receptu.

Snadno připravitelný štrůdl s tvarohem a jablky je skvělou volbou pro všechny milovníky sladkých dobrot. Připravte si ho doma a užijte si skvělou chuť tradičního českého dezertu. Vaši hosté budou nadšeni!


Zobacz także:

Photo of author

Anzo Ceréski

Redaktor blogu Anzo ve svém volném čase rád poznává různé kultury prostřednictvím cestování. Fascinuje ho historie a rozmanitost světa, často navštěvuje muzea, kulturní festivaly a zkouší nové kuchyně. S nadšením dokumentuje svá dobrodružství a dělí se se čtenáři o inspirativní cestovatelské příběhy.

Napsat komentář