Dušená mrkev s vepřovým masem a bramborem

Dušená mrkev s vepřovým masem a bramborem je lahodné tradiční české jídlo, které si získalo srdce mnoha lidí. Kombinace jemně dušené mrkve, šťavnatého vepřového masa a osvěžujících brambor je neodolatelná. V tomto článku vám přineseme podrobný recept na přípravu této chutné pokrmu a další užitečné informace.

Ingredience:

  • 500 g vepřového masa (případně i s kostí)
  • 500 g čerstvé mrkve
  • 500 g brambor
  • 1 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 2 lžíce oleje
  • 500 ml vývaru (nebo vody)
  • 1 lžička majoránky
  • 1 lžička sladké papriky
  • sůl a pepř dle chuti

Příprava:

1. Vepřové maso nakrájejte na menší kousky a osolte a opepřete podle chuti. Cibuli a česnek nakrájejte na drobné kousky.

2. Na sporáku rozehřejte olej ve velkém hrnci nebo hrnci na guláš a osmažte na něm nakrájenou cibuli dozlatova.

3. Přidejte nakrájené vepřové maso a opečte ho z každé strany, dokud nezezlátne. Přidejte česnek a promíchejte.

4. Přidejte majoránku a sladkou papriku a zamíchejte. Poté zalijte vývarem nebo vodou a přiveďte k varu.

5. Uzavřete hrnec a snižte teplotu na minimum. Nechte maso dusit přibližně 1,5 hodiny, dokud není měkké a šťavnaté.

6. Mezitím oloupejte brambory a nakrájejte je na menší kousky. Mrkev oloupejte a nakrájejte na kolečka.

7. Po uplynutí 1,5 hodiny přidejte do hrnce nakrájené brambory a mrkev. Přidejte také další sůl a pepř podle chuti.

8. Vařte pokračujte ve vaření, dokud brambory a mrkev nejsou měkké. Zkontrolujte jejich měkkost vidličkou nebo nožem.

Zobacz też:  Jak dlouho vařit uzené maso

9. Hotové jídlo podávejte teplé. Můžete ho případně ozdobit petrželkou nebo jinou bylinkou.

Často kladené otázky:

1. Jak dlouho trvá příprava dušené mrkve s vepřovým masem a bramborem?

Příprava tohoto jídla trvá přibližně 2 hodiny. Zahrnuje dusení masa a následnou přidání brambor a mrkve.

2. Jaké maso je nejvhodnější pro dušenou mrkev s vepřovým masem a bramborem?

Nejčastěji se používá vepřové maso, které je měkké a šťavnaté. Můžete použít maso s kostí pro větší bohatost chuti.

3. Lze tento recept upravit pro vegetariány?

Ano, pokud jste vegetarián, můžete vepřové maso nahradit rostlinnými alternativami, jako je tofu nebo seitan. Také můžete přidat více zeleniny, jako jsou houby nebo papriky.

4. Jaké přílohy se hodí k dušené mrkvi s vepřovým masem a bramborem?

Tento pokrm můžete podávat s chlebem, knedlíky nebo rýží. Dobře se hodí také kyselé okurky nebo zelný salát jako osvěžující příloha.

5. Jak lze jídlo skladovat a ohřát?

Pokud vám zbyde, můžete ho uložit do chladničky ve vhodné nádobě. Před ohřátím znovu na sporáku nebo mikrovlnné troubě přidejte trochu vody nebo vývaru a zahřejte, dokud není dostatečně teplé.


Zobacz także:

Photo of author

Anzo Ceréski

Redaktor blogu Anzo ve svém volném čase rád poznává různé kultury prostřednictvím cestování. Fascinuje ho historie a rozmanitost světa, často navštěvuje muzea, kulturní festivaly a zkouší nové kuchyně. S nadšením dokumentuje svá dobrodružství a dělí se se čtenáři o inspirativní cestovatelské příběhy.

Napsat komentář