Dort ze zakysané smetany a tvarohu

Vítejte v našem článku, ve kterém se podíváme na skvělý recept na dort ze zakysané smetany a tvarohu. Tento dort je oblíbený pro svou svěžest, jemnost a dokonalou kombinaci chutí. Připravení tohoto dortu je snadné a výsledek stojí za to. Pokud máte rádi dezerty, které svým hostům rozzáří tváře, pak je tento dort právě pro vás!

Příprava těsta

Pro přípravu dortového těsta budete potřebovat následující ingredience:

  • 200 g hladké mouky
  • 150 g másla
  • 150 g cukru
  • 1 vejce
  • 1 lžičku prášku do pečiva

Postup:

  1. V míse smíchejte mouku s práškem do pečiva.
  2. Přidejte máslo a cukr a vypracujte těsto.
  3. Přidejte vejce a důkladně promíchejte, dokud nedostanete hladké těsto.
  4. Těsto rozprostřete do dortové formy a pečte při teplotě 180 °C po dobu 25-30 minut.

Příprava náplně

Pro náplň budete potřebovat:

  • 500 g tvarohu
  • 250 ml zakysané smetany
  • 100 g cukru
  • 2 vanilkové cukry

Postup:

  1. Všechny ingredience důkladně promíchejte do hladké a krémové konzistence.

Sestavení dortu

Hotové těsto nechte vychladnout a pak ho rozkrojte na dvě stejně silné části. Na spodní část dortu nanesete polovinu připravené náplně a poté přikryjete druhou částí těsta. Dort nechte v lednici odpočinout minimálně 2 hodiny, aby se náplň ztuhla a dort měl ideální konzistenci.

Dekorace a servírování

Po vyjmutí dortu z lednice můžete na jeho povrch přidat další zakysanou smetanu nebo šlehačku a ozdobit ovocem či čokoládou podle vašeho gusta. Dort podávejte dobře vychlazený a doporučujeme si ho vychutnat společně s šálkem čerstvé kávy nebo oblíbeného čaje.

Zobacz też:  Křehký linecký koláč s jablky

Jak dlouho trvá příprava tohoto dortu?

Příprava těsta a náplně vám zabere zhruba 30 minut, pečení těsta pak dalších 25-30 minut. Celkový čas přípravy dortu je tedy přibližně 1 hodina.

Mohu použít jiné ovoce než na ozdobu?

Ano, můžete použít různé druhy ovoce podle svého výběru. Dort bude skvěle chutnat s jahodami, malinami, borůvkami nebo třeba broskvemi.

Je možné tento dort připravit bez cukru?

Ano, pokud preferujete méně sladké dezerty, můžete snížit množství cukru nebo ho úplně vynechat. Pozor však na to, že tím může být náplň méně sladká.

Mohu použít jiný druh tvarohu?

Ano, pokud nemáte k dispozici běžný tvaroh, můžete vyzkoušet i jiné druhy tvarohu, jako je třeba tvaroh s nízkým obsahem tuku nebo řecký jogurt. Výsledek bude mít jemnou a svěží chuť stejně jako s klasickým tvarohem.

Jak dlouho můžu dort skladovat?

Dort ze zakysané smetany a tvarohu můžete skladovat v lednici až 2-3 dny. Doporučujeme ho však sníst co nejdříve, abyste si mohli vychutnat jeho čerstvou chuť.


Zobacz także:

Photo of author

Anzo Ceréski

Redaktor blogu Anzo ve svém volném čase rád poznává různé kultury prostřednictvím cestování. Fascinuje ho historie a rozmanitost světa, často navštěvuje muzea, kulturní festivaly a zkouší nové kuchyně. S nadšením dokumentuje svá dobrodružství a dělí se se čtenáři o inspirativní cestovatelské příběhy.

Napsat komentář