Kančí kýta se šípkovou omáčkou

Kančí kýta se šípkovou omáčkou je lahodný pokrm, který se těší velké oblibě mezi gurmány. Tato kombinace výtečně upraveného kančího masa s omáčkou ze šípků vytváří neodolatelnou chuťovou explozi. Připravení tohoto jídla je sice trochu časově náročné, ale výsledek stojí za to.

Příprava kančí kýty se šípkovou omáčkou

Pro přípravu kančí kýty se šípkovou omáčkou budete potřebovat:

  • 1 kg kančí kýtu
  • 300 g šípků
  • 2 cibule
  • 4 stroužky česneku
  • 200 ml vývaru
  • 200 ml červeného vína
  • 2 lžíce medu
  • Sůl a pepř dle chuti
  • Olivový olej

1. Nejprve si připravíme marinádu pro kančí kýtu. Smíchejte červené víno, stroužky česneku, sůl a pepř v míse a nechte kýtu v této marinádě odležet minimálně 2 hodiny.

2. Mezitím oloupejte a nasekejte cibuli. Na pánvi rozehřejte olej a osmažte cibuli dozlatova.

3. Kýtu vyjměte z marinády a osušte ji papírovým ubrouskem. Na pánvi s rozpáleným olejem opečte kýtu ze všech stran dozlatova.

4. Poté přendejte kýtu do pekáče a dejte ji péct v předehřáté troubě na 180°C po dobu přibližně 30-40 minut, nebo dokud není maso zcela propečené.

5. Mezitím připravte omáčku ze šípků. Šípky omyjte, zbavte se stopek a důkladně je rozmixujte ve food procesoru.

6. Do hrnce přidejte šípkovou směs, vývar, med a nechte vařit na středním ohni, dokud omáčka zhoustne.

7. Hotovou omáčku přelijte přes sítko, abyste odstranili pecky a získali jemnou konzistenci.

Zobacz też:  Jak dlouho vydrží maso v mrazáku

8. Kančí kýtu vyjměte z trouby, nechte ji chvíli odpočinout a poté ji nakrájejte na tenké plátky.

9. Podávejte kančí kýtu se šípkovou omáčkou a přílohou dle vašeho výběru, například bramborovými šiškami nebo čerstvým zeleným salátem.

Často kladené otázky (FAQ)

Jaké je nejlepší maso pro kančí kýtu se šípkovou omáčkou?

Pro kančí kýtu se šípkovou omáčkou je nejlepší použít kvalitní kančí maso, které je šťavnaté a má bohatou chuť. Doporučuje se použít kýtu, která pochází z mladých prasat.

Je možné použít jiný druh omáčky místo šípkové?

Ano, pokud nejste fanouškem šípkové omáčky, můžete zvolit jiný druh omáčky dle vašeho vkusu. Například borůvková omáčka nebo omáčka z červeného vína jsou skvělými alternativami.

Jakou přílohu doporučujete k kančí kýtě se šípkovou omáčkou?

Kančí kýta se šípkovou omáčkou skvěle ladí s bramborovými šiškami, knedlíky nebo bramborovým pyré. Můžete si vybrat přílohu dle svého gusta.

Jaké víno doporučujete ke kančí kýtě se šípkovou omáčkou?

Kančí kýta se šípkovou omáčkou vynikne při podávání s červeným vínem. Doporučuje se zvolit suché červené víno, například Cabernet Sauvignon nebo Merlot.


Zobacz także:

Photo of author

Anzo Ceréski

Redaktor blogu Anzo ve svém volném čase rád poznává různé kultury prostřednictvím cestování. Fascinuje ho historie a rozmanitost světa, často navštěvuje muzea, kulturní festivaly a zkouší nové kuchyně. S nadšením dokumentuje svá dobrodružství a dělí se se čtenáři o inspirativní cestovatelské příběhy.

Napsat komentář