Kuřecí na kari s ananasem

Kuřecí na kari s ananasem je lahodné jídlo, které kombinuje výrazné indické koření, šťavnatý kuřecí maso a sladkou chuť ananasu. Tato exotická kombinace přináší do vašeho jídelníčku zážitek plný chutí a vůní. V tomto článku se podíváme na recept, který vám ukáže, jak připravit toto lahodné jídlo, a také si povíme něco o historii a významu kari v indické kuchyni.

Příprava kuřecího na kari s ananasem

Pro přípravu kuřecího na kari s ananasem budete potřebovat následující ingredience:

  • 500 g kuřecího masa (kuřecí prsa nebo stehna)
  • 1 velká cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 1 červená paprika
  • 200 g ananasu (čerstvý nebo konzervovaný)
  • 400 ml kokosového mléka
  • 2 lžíce kari koření
  • 1 lžička kurkumy
  • 1 lžička mletého koriandru
  • 2 lžíce oleje
  • Sůl a pepř podle chuti

Postup přípravy:

  1. Na pánvi si rozehřejte olej a osmahněte na něm nakrájenou cibuli dozlatova.
  2. Přidejte nasekaný česnek a smažte ho spolu s cibulí asi minutu.
  3. Přidejte kuřecí maso a smažte ho z každé strany, dokud nezezlátne.
  4. Přidejte nakrájenou papriku a kari koření. Promíchejte a chvíli smažte, dokud se paprika nezměkne.
  5. Přidejte ananas a kokosové mléko. Dochutíme kurkumou, koriandrem, solí a pepřem.
  6. Nechejte kuřecí na kari vařit na mírném ohni asi 15-20 minut, dokud maso nezměkne a omáčka se zahustí.
  7. Po uvaření můžete kuřecí na kari servírovat s rýží nebo naan chlebem.

Historie a význam kari v indické kuchyni

Kari je důležitou součástí indické kuchyně a je oblíbeným kořením po celém světě. Slovo „kari“ v sanskrtu znamená „omáčka“ nebo „směs koření“ a odkazuje na směs různých aromatických koření, které se používají při vaření. Každá rodina či kuchař má svůj vlastní recept na kari, který často zahrnuje koriandr, kurkumu, skořici, hřebíček, kmín a další koření.

Zobacz też:  Kuřecí vývar v tlakovém hrnci

Výběr koření a způsob přípravy kari se liší v jednotlivých regionech Indie. V některých oblastech se používá spíše čerstvé koření, zatímco jinde se více upřednostňuje suché koření. Kari může být pikantní, sladké nebo kombinací obou chutí, což umožňuje přizpůsobit ho individuálním preferencím každého kuchaře.

V indické kuchyni se kari často používá při přípravě masových, rybích a vegetariánských jídel. Toto koření přidává do jídel intenzivní chuť a aroma. Kari se také často podává s rýží, chlebem nebo dalšími přílohami, které zvyšují celkový zážitek z jídla.

Časté otázky (FAQs)

1. Jaké množství kari koření bych měl použít?

Množství kari koření závisí na vašem osobním vkusu a preferencích. Začněte s menším množstvím a postupně přidávejte podle chuti. Můžete se také inspirovat recepty a postupně si přizpůsobit množství koření podle svého gusta.

2. Můžu použít jiné druhy masa místo kuřecího?

Ano, recept na kari se často mění podle preferencí jednotlivců. Místo kuřecího masa můžete použít například hovězí, skopové, vepřové nebo dokonce mořské plody. Každý druh masa dodá kari unikátní chuť a texturu, takže se nebojte experimentovat.

3. Co bych měl servírovat s kuřecím na kari s ananasem?

Tradičně se kuřecí na kari podává s rýží nebo naan chlebem. Rýže skvěle doplňuje chuť omáčky a naan chléb slouží jako skvělá příloha k omáčce. Můžete také přidat čerstvé bylinky nebo limetku pro osvěžující kontrast k bohatým chutím jídla.

4. Jaké další ingredience mohu přidat do kuřecího na kari s ananasem?

Pokud chcete přidat další vrstvu chutí, můžete do kuřecího na kari přidat zeleninu, jako jsou hrášek, mrkev nebo brambory. Také můžete přidat kokosové vločky nebo ořechy pro bohatší texturu a chuť. Přizpůsobte si recept svým preferencím a zkuste různé kombinace ingrediencí.

Zobacz też:  Co uvařit z kuřecího masa

Snad vám tento recept na kuřecí na kari s ananasem chutná. Užijte si exotickou kombinaci chutí a vytvořte si skvělé jídlo přímo z indické kuchyně. Berte to jako příležitost objevit nové chutě a přizpůsobit si recept svým osobním preferencím. Bon appétit!


Zobacz także:

Photo of author

Anzo Ceréski

Redaktor blogu Anzo ve svém volném čase rád poznává různé kultury prostřednictvím cestování. Fascinuje ho historie a rozmanitost světa, často navštěvuje muzea, kulturní festivaly a zkouší nové kuchyně. S nadšením dokumentuje svá dobrodružství a dělí se se čtenáři o inspirativní cestovatelské příběhy.

Napsat komentář