Recept na burtgulas

Vítejte! V dnešním článku se budeme věnovat lahodnému receptu na burtgulas. Tento tradiční český pokrm je oblíbený pro svou bohatou chuť a jednoduchou přípravu. Připravte se na požitek pro své chuťové buňky!

Přísady

Předtím, než se pustíme do samotné přípravy, pojďme se podívat na přísady, které budete potřebovat:

  • 500 g hovězího masa (použijte kvalitní kousky, které jsou vhodné k dušení)
  • 2 cibule (nakrájené na drobné kostičky)
  • 2 stroužky česneku (nasekané)
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 2 lžíce rajčatového protlaku
  • 500 ml hovězího vývaru
  • 2 lžičky mleté sladké papriky
  • 1 lžička kmínu
  • 1 lžička majoránky
  • Oloupané brambory (jako příloha)
  • Sůl a pepř dle chuti
  • Rostlinný olej na smažení

Příprava

1. Nejprve si připravte všechny potřebné suroviny. Mějte maso nakrájené na menší kousky, cibuli a česnek nakrájené na kostičky.

2. V hrnci zahřejte olej a orestujte cibuli, dokud není sklovitá. Přidejte česnek a pokračujte v pečení dalších pár minut.

3. Mezitím si v misce smíchejte mouku, sladkou papriku, kmín a majoránku. Přidejte trochu vody a promíchejte, abyste vytvořili hustou pastu.

4. Přidejte maso do hrnce s cibulí a česnekem. Orestujte maso z každé strany, dokud není dobře zatáhnuto. Poté přidejte směs koření a promíchejte, aby se maso dobře obalilo.

5. Přidejte rajčatový protlak a hovězí vývar. Zamíchejte, přiveďte k varu a poté snižte teplotu. Přikryjte hrnec a nechte jídlo dusit přibližně 1,5 až 2 hodiny, dokud maso nezměkne.

6. Během vaření pravidelně míchejte a přidávejte vodu nebo vývar podle potřeby, aby se zabránilo připálení jídla. Chuť pokrmu se bude vyvíjet s každým dalším přidáním.

Zobacz też:  Recept na zmrzlinu: Osvežte se v horkých letních dnech

7. Burtgulas je hotový, když je maso měkké a omáčka hustá a bohatá na chuť. Před podáváním ochutnejte a případně dochuťte solí a pepřem.

8. Podávejte burtgulas s oloupanými bramborami nebo kroupami jako přílohou. Dobrou chuť!

Časté otázky

Jak dlouho trvá příprava burtgulasu?

Příprava burtgulasu trvá přibližně 2 a půl až 3 hodiny, včetně času na dusení masa.

Jaké maso je nejvhodnější pro burtgulas?

Pro burtgulas je nejlepší použít kvalitní hovězí maso, které je vhodné k dušení. Měli byste vybrat kousky s menším obsahem tuku, které se při dlouhém vaření změknou a získají skvělou chuť.

Dá se burtgulas připravit i bezmasý?

Ano, burtgulas lze připravit i bezmasý. V tom případě můžete nahradit maso například fazolemi, houbami nebo seitanem, aby jste dosáhli podobné textury a bohaté chuti.

Co je nejlepší přílohou k burtgulasu?

Tradičně se burtgulas podává s oloupanými bramborami nebo kroupami jako přílohou. Můžete ho však také podávat s těstovinami, chlebem nebo knedlíky, podle svého vlastního vkusu.

Lze burtgulas připravit předem a ohřát?

Ano, burtgulas lze připravit předem a ohřát před podáváním. Ve skutečnosti se jeho chuť často zlepší po několika hodinách nebo přes noc odpočinku, kdy se koření propojí a prohloubí.


Zobacz także:

Photo of author

Anzo Ceréski

Redaktor blogu Anzo ve svém volném čase rád poznává různé kultury prostřednictvím cestování. Fascinuje ho historie a rozmanitost světa, často navštěvuje muzea, kulturní festivaly a zkouší nové kuchyně. S nadšením dokumentuje svá dobrodružství a dělí se se čtenáři o inspirativní cestovatelské příběhy.

Napsat komentář