Recept na lečo

Lečo je tradiční slovenské jídlo plné chuti a vůně. Tato pikantní papriková směs s fazolemi, paprikou a rajčaty je oblíbená po celé střední Evropě. V tomto článku vám představíme náš vlastní recept na lečo, který vám umožní vytvořit lahodné a autentické jídlo přímo ve vaší kuchyni.

Ingredience

Zde je seznam ingrediencí, které budete potřebovat pro přípravu leča:

Množství Ingredience
2 lžíce olivový olej
1 ks cibule (nakrájená na kostičky)
2 ks paprika (nakrájená na kostičky)
2 stroužky česnek (nasekaný)
400 g krájená rajčata (z plechovky)
400 g nakrájené loupané rajčata (z plechovky)
400 g naklíčené fazole (z plechovky)
1 lžička paprika
1 lžička mletá sladká paprika
1 lžička mletá kopr (případně petrželka)
1 lžička mletý kmín
1 lžička mletá pálivá paprika (dle chuti)
1 lžička sůl (dle chuti)
čerstvý koriandr nebo petrželka (na ozdobu)

Postup

Postupujte podle následujících kroků, abyste připravili výborné lečo:

Krok 1: Příprava základny

Na středním ohni zahřejte olivový olej ve velkém hrnci. Přidejte nakrájenou cibuli a smažte ji dozlatova. Poté přidejte papriky a česnek a smažte dalších pár minut, dokud se papriky nezměknou.

Krok 2: Přidání rajčat a fazolí

Přidejte krájená rajčata, nakrájená loupaná rajčata a naklíčené fazole do hrnce se základnou. Promíchejte a nechte vařit asi 10 minut, aby se chutě spojily.

Krok 3: Koření a dochucování

Přidejte papriku, mletou sladkou papriku, mletý kopr (případně petrželku), mletý kmín, mletou pálivou papriku a sůl. Důkladně promíchejte a ochutnejte. Přizpůsobte koření dle své chuti.

Zobacz też:  Recept na sýrovou omáčku

Krok 4: Dovar leča

Přikryjte hrnec a vařte lečo na středním ohni asi 30-40 minut, nebo dokud zelenina není měkká a chuť se prohloubí. Občas promíchejte, aby se jídlo nelepilo na dno hrnce.

Krok 5: Podávání

Hotové lečo můžete podávat samotné nebo s chlebem jako hlavní jídlo. Na ozdobu můžete použít čerstvý koriandr nebo petrželku.

Často kladené otázky

Je lečo vhodné pro vegetariány?

Ano, lečo je vhodné pro vegetariány, protože neobsahuje žádné maso ani masové výrobky. Je plné zeleniny a fazolí, což poskytuje dostatek vlákniny a bílkovin.

Můžeme lečo upravit na pikantnější verzi?

Ano, pokud máte rádi pikantní jídla, můžete přidat více mleté pálivé papriky nebo jiného pikantního koření dle své chuti. Doporučujeme však začít postupně a ochutnávat, abyste dosáhli ideálního pikantního stupně.

Jak dlouho můžeme lečo skladovat?

Pokud máte přebytky leča, můžete ho uložit do hermeticky uzavřené nádoby a v chladničce skladovat až 3-4 dny. Před podáváním jednoduše ohřejte na sporáku nebo v mikrovlnné troubě.

Lze lečo zmrazit?

Ano, lečo lze zmrazit. Doporučujeme ho před zmrazením nechat vychladnout a pak přesunout do vhodných mrazicích nádob nebo sáčků. Můžete ho skladovat v mrazáku až 3 měsíce. Před podáváním rozmrazte v lednici nebo ve vodní lázni a ohřejte.


Zobacz także:

Photo of author

Anzo Ceréski

Redaktor blogu Anzo ve svém volném čase rád poznává různé kultury prostřednictvím cestování. Fascinuje ho historie a rozmanitost světa, často navštěvuje muzea, kulturní festivaly a zkouší nové kuchyně. S nadšením dokumentuje svá dobrodružství a dělí se se čtenáři o inspirativní cestovatelské příběhy.

Napsat komentář