Zelný salát s mrkví (coleslaw)

Zelný salát s mrkví, známý také jako coleslaw, je oblíbeným přílohou nebo samostatným jídlem, které se skládá z nastrouhaného zelí a mrkve. Tato osvěžující a chutná pochoutka je oblíbená po celém světě, a dnes vám přinášíme recept na vynikající zelný salát s mrkví coleslaw. Připravte si zdravý a chutný pokrm plný vitamínů a vlákniny, který jistě potěší vaše chuťové pohárky.

Příprava zelného salátu s mrkví coleslaw

Příprava zelného salátu s mrkví coleslaw je jednoduchá a nevyžaduje mnoho ingrediencí. Základem je čerstvé zelí a mrkev, které se nastrouhají na jemno. Poté se přidají další suroviny, jako například majonéza, citronová šťáva, cukr, ocet, sůl a pepř. Všechny ingredience se důkladně promíchají a nechají odpočinout v chladničce, aby se chutě spojily.

Ingredience:

  • 500 g čerstvého zelí
  • 2 středně velké mrkve
  • 4 lžíce majonézy
  • 2 lžíce citronové šťávy
  • 2 lžičky cukru
  • 2 lžíce octa
  • sůl a pepř dle chuti

Postup:

  1. Nastrouhejte zelí a mrkev na jemno.
  2. Ve velké míse smíchejte majonézu, citronovou šťávu, cukr, ocet, sůl a pepř.
  3. Přidejte nastrouhané zelí a mrkev do mísy a důkladně promíchejte.
  4. Chuťově dochuťte solí a pepřem podle svého vkusu.
  5. Nechejte salát odpočinout v chladničce po dobu alespoň jedné hodiny.

Váš zelný salát s mrkví coleslaw je připraven k podávání! Tento osvěžující salát můžete servírovat jako přílohu k různým jídlům, jako například k pečenému masu, grilovanému kuřeti nebo sendvičům. Je také skvělý jako lehký oběd nebo večeře. Doufáme, že si pochutnáte!

Zobacz też:  Zapečené bagety se šunkou a sýrem

Často kladené otázky o zelném salátu s mrkví coleslaw:

1. Jak dlouho může být zelný salát s mrkví coleslaw skladovaný v chladničce?

Zelný salát s mrkví coleslaw je nejlépe konzumovatelný ihned po přípravě, ale může být skladován v chladničce po dobu až 2-3 dnů. Ujistěte se, že salát je uložen v uzavřené nádobě a než se ho rozhodnete podávat, zkontrolujte, zda není příliš měkký nebo zkažený.

2. Lze zelí a mrkev nastrouhat ručně nebo je lepší použít struhadlo?

Nastrouhání zelí a mrkve je záležitostí osobní preference. Můžete použít ruční struhadlo, aby jste dosáhli jemnějšího nastrouhaného výsledku, nebo můžete použít nůž a nakrájet zelí a mrkev na tenké plátky. Důležité je, aby byly kousky dostatečně jemné, aby se daly snadno promíchat s ostatními ingrediencemi.

3. Jakou variantu majonézy je nejlepší použít pro zelný salát s mrkví coleslaw?

Pro zelný salát s mrkví coleslaw se často doporučuje použít běžnou majonézu. Můžete však vyzkoušet i jiné varianty, jako například majonézu s nízkým obsahem tuku nebo veganskou majonézu, pokud preferujete rostlinnou stravu. Volba záleží na vašem vkusu a preferencích.

Doufáme, že vám tento recept na zelný salát s mrkví coleslaw bude chutnat. Je to skvělá volba pro zdravý a osvěžující pokrm. Připravte si ho dnes a pochutnejte si na chuti čerstvého zelí a sladké mrkve!


Zobacz także:

Photo of author

Anzo Ceréski

Redaktor blogu Anzo ve svém volném čase rád poznává různé kultury prostřednictvím cestování. Fascinuje ho historie a rozmanitost světa, často navštěvuje muzea, kulturní festivaly a zkouší nové kuchyně. S nadšením dokumentuje svá dobrodružství a dělí se se čtenáři o inspirativní cestovatelské příběhy.

Napsat komentář