Mazanec je tradiční český pečivo, které se často připravuje během Velikonoc. Jeho sladká chuť a vůně přinášejí radost a připomínají nám příchod jara a sváteční atmosféru. Pokud hledáte skvělý recept na mazanec, jste na správném místě. V tomto článku vám představíme náš osvědčený recept na chutný a nadýchaný mazanec, který vám jistě vyjde na jedničku.
Ingredience:
- 500 g hladké mouky
- 100 g cukru
- 200 ml mléka
- 100 g másla
- 2 žloutky
- 1 vanilkový cukr
- 1 lžička sušeného droždí
- špetka soli
- šťáva a kůra z 1 citronu
- šťáva a kůra z 1 pomeranče
- sušené ovoce (rozinky, brusinky, jahody) podle chuti
- máslo na potření
Postup:
1. V míse smíchejte mouku, cukr, vanilkový cukr, droždí a sůl.
2. V hrnci zahřejte mléko, přidejte máslo a nechte ho rozpustit.
3. Do mísy s moukou přidejte žloutky, citronovou a pomerančovou šťávu a kůru, a postupně přilijte teplé mléko s máslem.
4. Vypracujte těsto, které by mělo být hladké a elastické. Přidejte sušené ovoce a důkladně ho do těsta vmíchejte.
5. Těsto nechte vykynout na teplém místě, dokud zdvojnásobí svůj objem. To by mělo trvat zhruba 1-2 hodiny.
6. Vykynuté těsto přendejte na vál a rozdělte ho na 3 stejné části. Z každé části vytvořte váleček a spleťte je do pletence.
7. Pletený mazanec přendejte na plech vyložený pečicím papírem a nechte ještě chvíli vykynout.
8. Předehřejte troubu na 180°C a mazanec pečte asi 30-40 minut, nebo dokud nezíská zlatavou barvu a není propečený.
9. Po upečení mazanec vyjměte z trouby a nechte ho vychladnout.
10. Hotový mazanec můžete potřít rozpuštěným máslem a ozdobit cukrovou polevou nebo jinou dekorací podle vašeho vkusu.
Často kladené otázky:
Jak dlouho trvá kynutí těsta?
Trvání kynutí těsta závisí na teplotě a kvalitě droždí. Obvykle to trvá 1-2 hodiny, ale může to být i déle. Důležité je sledovat zdvojnásobení objemu těsta.
Mohu použít čerstvé droždí místo sušeného?
Ano, můžete použít čerstvé droždí místo sušeného. V takovém případě použijte 2x až 3x více čerstvého droždí než sušeného.
Je nutné použít sušené ovoce?
Sušené ovoce je tradiční součástí mazance, ale můžete ho vynechat nebo nahradit jinými přísadami podle vašeho gusta.
Jak dlouho vydrží mazanec čerstvý?
Mazanec je nejlepší den po upečení, kdy je nadýchaný a vláčný. Pokud ho správně uložíte do pevně uzavřené nádoby, může vydržet 2-3 dny. Po několika dnech však může ztratit na své čerstvosti a kvalitě.
Tímto jsme vám představili náš osvědčený recept na vynikající mazanec. Doufáme, že vám chutná a přinese radost při pečení a konzumaci. Přejeme vám hodně úspěchů při přípravě a příjemné chvíle strávené u pečení tohoto tradičního českého pečiva.
Zobacz także: