Noky jsou oblíbeným pokrmem pocházejícím z italské kuchyně. Jejich výroba může být zpočátku trochu náročná, ale s správným receptem a postupem se stanou oblíbenou pochoutkou i ve vaší domácnosti. V tomto článku vám přinášíme nejlepší recept na noky, který vám pomůže připravit je dokonale.
Příprava těsta na noky
Prvním krokem k dokonalým nokům je příprava těsta. Budete potřebovat:
- 2 šálky hladké mouky
- 2 vejce
- 1/2 lžičky soli
- 1/4 šálku vody
Do mísy prosijte mouku a přidejte vejce a sůl. Postupně přilévejte vodu a hněťte těsto, dokud nedosáhnete hladké a pružné konzistence. Těsto nechte odpočinout asi 30 minut.
Formování noky
Po odpočinku těsta je čas připravit noky. Postupujte následovně:
- Těsto rozdělte na menší části.
- Svou dlaní proti pracovnímu povrchu tlačte na těsto a přetahujte ho směrem od vás. Tím vytvoříte trubičku.
- Tu trubičku nakrájejte na menší kousky (asi 2 cm dlouhé).
- Kousky můžete nechat tak, jak jsou, nebo přetáhnout po vidličce, aby získaly charakteristický tvar noky.
Opakujte tento postup s každou částí těsta, dokud nevytvoříte všechny noky.
Vaření a servírování noků
Po formování noků připravte hrnec s osolenou vodou a nechte ji dojít k varu. Jakmile voda vaří, přidejte noky a vařte je asi 2-3 minuty, dokud nevyplavou na povrch.
Poté je odeberte z hrnce a sceděte. Noky můžete podávat s oblíbenou omáčkou, například s rajčatovou omáčkou, pestem nebo sýrovou omáčkou. Posypeme je čerstvým bylinkovým kořením a nastrouháme parmazán nebo jiný tvrdý sýr. Noky jsou nejlepší, když jsou čerstvě uvařené a ještě hřejivé.
1. Jaké ingredience jsou potřeba na výrobu noků?
Na výrobu noků budete potřebovat hladkou mouku, vejce, sůl a vodu.
2. Jak dlouho se vaří noky?
Noky se vaří asi 2-3 minuty, dokud nevyplavou na povrch vařící vody.
3. Jaké omáčky se hodí k podávání noků?
K podávání noků se hodí různé omáčky, například rajčatová omáčka, pesto nebo sýrová omáčka.
4. Jakou přílohu mohu podávat k nokům?
Noky se skvěle kombinují s čerstvým salátem nebo pečeným zeleným chřestem. Můžete je také podávat jako samostatné jídlo.
5. Jaký je původ noků?
Noky pocházejí z italské kuchyně a jsou oblíbené po celém světě.
Zobacz także: