Nadýchaný žitný chléb z droždí

Vítejte ve našem článku o nadýchaném žitném chlebu z droždí. Tento tradiční chléb je oblíbený pro svou lahodnou chuť a zdravé vlastnosti. Chceme vám přinést podrobný návod, jak připravit tento chléb sami doma. Sledujte nás a objevte, jak si vychutnat nadýchaný žitný chléb z droždí kdykoliv si přejete.

Příprava těsta

Pro přípravu nadýchaného žitného chleba z droždí budete potřebovat následující ingredience:

Ingredience Množství
Žitná mouka 500 g
Pšeničná mouka 250 g
Čerstvé droždí 20 g
Teplá voda 350 ml
Sůl 10 g

Začněte tím, že v míse smícháte žitnou mouku a pšeničnou mouku. Poté přidejte čerstvé droždí a teplou vodu. Přidejte také sůl a začněte těsto hníst. Pokračujte hnětením těsta, dokud nedosáhnete hladké a pružné konzistence. Přikryjte mísu utěrkou a nechte těsto kynout asi hodinu, dokud se zdvojnásobí svůj objem.

Péče o těsto

Když je těsto dostatečně nakynuté, přeneste ho na pomoučený válec a lehce ho prohněťte. Poté těsto znovu překlopte a vytvarujte do formy chlebového bochníku. Přeneste bochník na plech vyložený pečícím papírem a nechte ho znovu kynout asi 30 minut.

Péče o pečení

Předehřejte troubu na 200°C. Poté vložte plech s chlebem do trouby a pečte asi 40-45 minut, nebo dokud chléb nezíská zlatohnědou barvu a nezní dutě, když na něj zaklepeme. Po upečení nechte chléb vychladnout na mřížce.

Časté otázky

Jaké jsou výhody nadýchaného žitného chleba z droždí?

Nadýchaný žitný chléb z droždí má mnoho výhod. Obsahuje vlákninu, která je pro trávení velmi prospěšná, a mnoho živin, jako jsou vitamíny skupiny B a minerály. Jeho nadýchaná konzistence jej činí chutným a lahodným.

Zobacz też:  Vepřové nudličky na asijský způsob

Jak dlouho vydrží nadýchaný žitný chléb z droždí čerstvý?

Chléb bude nejčerstvější během prvního dne, po upečení. Pokud chcete prodloužit jeho čerstvost, můžete ho uchovávat v pevně uzavřené a suché nádobě nebo zabalit do potravinové fólie. V chladničce vydrží několik dní.

Mohu nahradit čerstvé droždí suchým droždím?

Ano, můžete použít suché droždí namísto čerstvého. Postupujte podle pokynů na obalu suchého droždí a použijte odpovídající množství.

Doufáme, že náš návod na přípravu nadýchaného žitného chleba z droždí vám pomohl. Vychutnejte si tento lahodný chléb a dejte nám vědět, jak se vám povedl!


Zobacz także:

Photo of author

Anzo Ceréski

Redaktor blogu Anzo ve svém volném čase rád poznává různé kultury prostřednictvím cestování. Fascinuje ho historie a rozmanitost světa, často navštěvuje muzea, kulturní festivaly a zkouší nové kuchyně. S nadšením dokumentuje svá dobrodružství a dělí se se čtenáři o inspirativní cestovatelské příběhy.

Napsat komentář