Recept na domácí chleba z droždí

Domácí chleba z droždí je lahodným a klasickým pokrmem, kterým můžete rozmazlovat svou rodinu a přátele. V tomto článku vám přinášíme jednoduchý a osvědčený recept, který vás provede celým procesem přípravy a pečení chleba. Pokud máte rádi čerstvý, vonící a chutný chleba, pak je tento recept pro vás!

Ingredience

Zde jsou potřebné ingredience pro přípravu domácího chleba z droždí:

Množství Ingredience
500 g Pšeničná mouka
10 g Droždí
1 lžička Cukr
1 lžička Sůl
300 ml Teplá voda

Postup

1. V misce smíchejte pšeničnou mouku, cukr a sůl. Droždí rozdrobte do teplé vody a nechte chvíli odstát, dokud nezačne pěnit.

2. Přidejte rozpité droždí do misky s moukou a začněte těsto hníst. Postupně přilévejte vodu a hněťte těsto, dokud nezískáte hladkou a pružnou konzistenci.

3. Přikryjte misku utěrkou nebo potravinářskou fólií a nechte těsto kynout na teplém místě asi 1-2 hodiny, dokud zdvojnásobí svůj objem.

4. Když je těsto dostatečně vykynuté, vyklopte ho na pomoučený váleček a lehce ho prohněťte, abyste odstranili vzduchové bublinky.

5. Vytvarujte těsto do požadovaného tvaru chleba (kulatý, bochník atd.) a přeneste ho na plech vyložený pečicím papírem.

6. Přikryjte chléb utěrkou a nechte ho ještě jednou vykynout na teplém místě po dobu asi 30-60 minut.

7. Mezitím předehřejte troubu na teplotu 220 °C.

8. Poté, co chléb vykynul, pomocí ostrého nože proveďte na povrchu chleba několik diagonálních řezů a vložte plech s chlebem do předehřáté trouby.

Zobacz też:  Recept na kvašáky

9. Pečte chléb asi 25-30 minut nebo dokud nezíská zlatavou a křupavou kůrku.

10. Po upečení vyjměte chléb z trouby a nechte ho vychladnout na mřížce před krájením.

Často kladené otázky (FAQ)

1. Jak dlouho trvá příprava domácího chleba z droždí?

Celkový čas přípravy a pečení domácího chleba z droždí je přibližně 3-4 hodiny, včetně času potřebného na kynutí těsta.

2. Jaké další ingredience mohu přidat do chlebového těsta?

Chlebové těsto můžete obohatit různými semínky, ořechy nebo bylinkami podle vašeho vkusu. Můžete také vyzkoušet přidat do těsta olivy, slunečnicová semínka nebo rozinky.

3. Jak skladovat domácí chléb z droždí?

Nejlépe je skladovat domácí chléb z droždí v uzavřené pekařské dóze nebo v igelitovém sáčku. Chléb udrží svou svěžest a chuť déle, pokud ho uchováte v suchu a temnu.

4. Lze změnit poměr mouky ve receptu?

Ano, můžete experimentovat s různými druhy mouky podle vašich preferencí. Například můžete použít část celozrnné mouky nebo mouky s vyšším obsahem bílkovin pro pevnější konzistenci chleba.

5. Jak poznám, že je chléb upečený?

Chléb je hotový, když má zlatavou a křupavou kůrku. Pokud si nejste jisti, můžete vložit dovnitř chleba rychlým pohybem prstem. Když zvuk, který vydá, je dutý, je chléb připravený.


Zobacz także:

Photo of author

Anzo Ceréski

Redaktor blogu Anzo ve svém volném čase rád poznává různé kultury prostřednictvím cestování. Fascinuje ho historie a rozmanitost světa, často navštěvuje muzea, kulturní festivaly a zkouší nové kuchyně. S nadšením dokumentuje svá dobrodružství a dělí se se čtenáři o inspirativní cestovatelské příběhy.

Napsat komentář