Recept na nadýchané houskové knedlíky

Houskové knedlíky jsou tradičním českým jídlem, které se často podává jako příloha k masovým pokrmům nebo s omáčkou. Jsou lehké, nadýchané a mají vynikající chuť. V tomto receptu vám představíme způsob, jak připravit nadýchané houskové knedlíky, které se budou rozplývat na jazyku.

Ingredience:

  • 300 g houskového chleba
  • 250 ml mléka
  • 2 vejce
  • 40 g másla
  • 150 g hladké mouky
  • 1/2 lžičky soli
  • 1/2 lžičky cukru
  • 1/2 kvasnicového kostičky

Postup:

1. Houskový chléb nakrájejte na menší kostky a dejte do mísy.

2. Mléko zahřejte, dokud není teplé, a zalijte jím nakrájený chléb. Nechte chvíli odstát, aby chléb nasál veškeré mléko.

3. Vejce rozšlehejte v jiné míse a přidejte je ke směsi chleba a mléka.

4. Přidejte rozpuštěné máslo, hladkou mouku, sůl, cukr a kvasnicovou kostičku.

5. Vše důkladně promíchejte, dokud nezískáte hladké těsto. Pokud je těsto příliš řídké, přidejte trochu mouky.

6. Mísu s těstem přikryjte utěrkou nebo potravinářskou fólií a nechte kynout asi 30 minut.

7. Mezitím připravte hrnec s vařící osolenou vodou.

8. Po uplynutí 30 minut vezměte těsto a vlhkýma rukama utvarujte knedlíky velikosti cca 5 cm v průměru.

9. Hrnec s vařící vodou zvolna ponořte do něj knedlíky a vařte je asi 10-15 minut, dokud nevyplavou na povrch. Po vyplavání je nechte vařit ještě asi 5 minut.

10. Uvařené knedlíky vyndejte naběračkou a nechte okapat.

Servírování:

Nadýchané houskové knedlíky podávejte teplé jako přílohu k masovým pokrmům, například guláši nebo pečenému masu. Mohou být také samostatným jídlem s omáčkou nebo s máslem a posypané sekanou petrželkou. Dobrou chuť!

Zobacz też:  Recept na trdelník

FAQs:

1. Jaké je nejlepší těsto na houskové knedlíky?

Pro nadýchané houskové knedlíky je vhodné použít těsto z houskového chleba, mléka, vajec, másla, mouky, soli, cukru a kvasnicové kostičky.

2. Jak docílit nadýchanosti knedlíků?

Aby byly houskové knedlíky nadýchané, je důležité správně nakrájet chléb na kostky, nechat ho nasát mlékem a dobře promíchat s ostatními ingrediencemi. Také je důležité správně uvařit knedlíky ve vařící osolené vodě.

3. Jaké omáčky se hodí k houskovým knedlíkům?

Houskové knedlíky se skvěle hodí k omáčkám, jako je hovězí svíčková omáčka, rajská omáčka, omáčka z vývaru nebo omáčka z pečeného masa.

4. Lze houskové knedlíky připravit bez vajec?

Ano, houskové knedlíky lze připravit i bez vajec. Vejce lze v receptu vynechat nebo nahradit vejcem náhražkou, jako je například jablkový pyré nebo škrobová pasta.


Zobacz także:

Photo of author

Anzo Ceréski

Redaktor blogu Anzo ve svém volném čase rád poznává různé kultury prostřednictvím cestování. Fascinuje ho historie a rozmanitost světa, často navštěvuje muzea, kulturní festivaly a zkouší nové kuchyně. S nadšením dokumentuje svá dobrodružství a dělí se se čtenáři o inspirativní cestovatelské příběhy.

Napsat komentář