Nejlepší recept na jehněčí

Jehněčí je vynikající a lahodné maso, které si zaslouží připravit výjimečným způsobem. V tomto článku se podělíme o nejlepší recept na jehněčí, který vás překvapí svou chutí a dokonalostí. Následující pokyny vám pomohou připravit jehněčí takovým způsobem, aby se vám rozplývalo na jazyku.

Ingredience:

  • 500 g jehněčího masa (plec nebo kýta)
  • 2 stroužky česneku (nasekané)
  • 1 cibule (nasekaná)
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 lžíce čerstvého rozmarýnu (nasekaného)
  • 1 lžička soli
  • 1/2 lžičky čerstvě mletého pepře

Postup:

1. Jehněčí maso očistěte od případného tuku a přebytečných blan. Pokud máte plec, nakrájejte ji na menší kousky. Kýtu můžete nechat celou.

2. V hrnci zahřejte olivový olej a přidejte na drobno nakrájenou cibuli a nasekaný česnek. Smažte je dozlatova.

3. Přidejte jehněčí maso a opékejte ho ze všech stran, dokud nezmění barvu na zlatohnědou.

4. Přidejte čerstvý rozmarýn, sůl a pepř. Dobře promíchejte a zalijte vodou tak, aby maso bylo zcela ponořené.

5. Přikryjte hrnec a vařte na mírném ohni přibližně 2-3 hodiny, nebo dokud se maso nedá rozdělit vidličkou.

6. Hotové jehněčí vyjměte z hrnce a nechte ho chvíli odpočinout pod pokličkou.

7. Před podáváním maso nakrájejte na plátky a servírujte s omáčkou dle vašeho výběru, například s brusinkovou nebo šťouchanými bramborami.

Tipy:

– Můžete přidat do hrnce také koření dle vašeho gusta, jako jsou tymián, bobkový list nebo hřebíček.

– Maso můžete před smažením ještě osolit a opepřit pro větší chuťový zážitek.

– Pokud nemáte čas na pomalé vaření, můžete jehněčí připravit také v tlakovém hrnci. Doba vaření se zkrátí na polovinu.

Zobacz też:  Recept na pomazánky

FAQ:

Jak dlouho trvá příprava jehněčího?

Příprava jehněčího trvá přibližně 2-3 hodiny, v závislosti na velikosti kousků masa a zvolené metodě vaření.

Jaké další omáčky mohu podávat s jehněčím?

Kromě brusinkové omáčky můžete zvolit například omáčku z červeného vína nebo bylinkovou omáčku. Záleží na vašich preferencích a chuti.

Jaký je nejlepší způsob podávání jehněčího?

Jehněčí je skvělé podávat se šťouchanými bramborami nebo krémovou bramborovou kaší. Doporučujeme také přidat čerstvou zeleninu jako přílohu.

Kde mohu zakoupit kvalitní jehněčí maso?

Kvalitní jehněčí maso můžete najít ve specializovaných masných obchodech, farmářských trzích nebo u místních farmářů, kteří se specializují na chov jehňat.

Proč je jehněčí tak oblíbené?

Jehněčí maso je oblíbené pro svou jemnou a lahodnou chuť. Je také bohaté na živiny, jako jsou bílkoviny, vitamíny skupiny B a minerály.


Zobacz także:

Photo of author

Anzo Ceréski

Redaktor blogu Anzo ve svém volném čase rád poznává různé kultury prostřednictvím cestování. Fascinuje ho historie a rozmanitost světa, často navštěvuje muzea, kulturní festivaly a zkouší nové kuchyně. S nadšením dokumentuje svá dobrodružství a dělí se se čtenáři o inspirativní cestovatelské příběhy.

Napsat komentář