Recept na boloňské špagety

Boloňské špagety jsou tradiční italské jídlo, které se stalo oblíbeným po celém světě. Jejich bohatá a chutná omáčka s mletým masem a rajčaty je naprosto lahodná. Pokud se chcete naučit připravit tyto výtečné špagety, následujte náš podrobný recept. Uvidíte, že jejich příprava je snadná a výsledek stojí za to!

Ingredience:

  • 400 g mletého hovězího masa
  • 1 cibule, nasekaná
  • 2 stroužky česneku, nasekané
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 mrkev, nastrouhaná
  • 1 stonka celeru, nakrájená na malé kousky
  • 400 g rajčat z konzervy
  • 250 ml vývaru (hovězí nebo zeleninový)
  • 1 lžička sušeného oregana
  • 1 lžička sušeného bazalku
  • 1 lžička cukru
  • Sůl a pepř podle chuti
  • 400 g špaget
  • Parmazán na posypání

Postup:

  1. V hrnci s osolenou vroucí vodou uvařte špagety podle pokynů na obalu. Poté je scedíme.
  2. Na pánvi si rozehřejeme olivový olej a osmahneme na něm cibuli dozlatova. Přidáme česnek a osmahneme ho spolu s cibulí.
  3. Přidáme mleté maso a za stálého míchání ho smažíme, dokud nezežloutne. Přidáme nastrouhanou mrkev a kousky celeru a necháme smažit dalších pár minut.
  4. Přidáme rajčata z konzervy (s šťávou) a vývar. Dochutíme sušeným oreganem, bazalkem, cukrem, solí a pepřem. Vaříme na mírném ohni přibližně 30 minut, aby se omáčka zredukovala a získala bohatou chuť.
  5. Hotovou omáčku podáváme s uvařenými špagetami. Na talíři je můžeme posypat čerstvě nastrouhaným parmazánem.

Často kladené otázky:

Jak dlouho trvá příprava boloňských špaget?

Čas přípravy boloňských špaget se pohybuje kolem 45 minut. Většinu času zabere vaření omáčky, která potřebuje dostatek času na redukci a rozvoj chutí.

Zobacz też:  Recept na sekanou

Co mohu použít místo hovězího masa?

Pokud nejste fanouškem hovězího masa, můžete ho nahradit kuřecím, vepřovým nebo směsí různých druhů masa podle svého gusta. Každý druh masa přidá omáčce jiný charakter a chuť.

Dá se omáčka na boloňské špagety připravit v předstihu?

Ano, omáčku na boloňské špagety můžete připravit i den předem. V chladničce se dokonce její chuť ještě prohloubí. Stačí ji zahřát před podáváním a smíchat s uvařenými špagetami.

Jaké přílohy se hodí k boloňským špagetám?

Boloňské špagety samy o sobě tvoří výživné jídlo, ale můžete je doplnit čerstvou zeleninovou salátem nebo podávat s čerstvým chlebem či bagetou.

Takto připravená boloňská omáčka je neodolatelná a jistě potěší celou rodinu. Vyzkoušejte tento recept a připravte si vynikající boloňské špagety, které vás nadchnou svou chutí a vůní.


Zobacz także:

Photo of author

Anzo Ceréski

Redaktor blogu Anzo ve svém volném čase rád poznává různé kultury prostřednictvím cestování. Fascinuje ho historie a rozmanitost světa, často navštěvuje muzea, kulturní festivaly a zkouší nové kuchyně. S nadšením dokumentuje svá dobrodružství a dělí se se čtenáři o inspirativní cestovatelské příběhy.

Napsat komentář