Recept na kuřecí prso

Vítáme vás u našeho receptu na lahodné kuřecí prso! Pokud hledáte jednoduchý a chutný způsob, jak připravit kuřecí maso, jste na správném místě. V tomto receptu se naučíme, jak připravit kuřecí prso tak, aby bylo šťavnaté, plné chuti a perfektně dochucené. Připravte se na neodolatelnou kombinaci koření a vůně, které se budou rozlévat po vaší kuchyni.

Ingredience:

  • 2 kuřecí prsa
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 lžíce česneku (nasekaného)
  • 1 lžíce čerstvého rozmarýnu (nasekaného)
  • 1 lžíce čerstvého tymiánu (nasekaného)
  • 1 lžička soli
  • 1/2 lžičky mletého černého pepře

Příprava:

1. Nejprve si předehřejeme troubu na 180°C.

2. Kuřecí prsa opláchneme pod tekoucí vodou a osušíme pomocí kuchyňského papíru. Poté je nakrájíme na menší kousky, které budou snadněji propečené.

3. V malé míse smícháme olivový olej, česnek, rozmarýn, tymián, sůl a černý pepř. Tento kořenící mix pak použijeme k potření kuřecího masa ze všech stran.

4. Rozehřejeme pánvi a na středním ohni opečeme kuřecí prsa z obou stran, dokud nezískají zlatavou barvu. To jim pomůže udržet šťavnatost během pečení v troubě.

5. Poté přesuneme opečená kuřecí prsa na plech vyložený pečicím papírem a vložíme do předehřáté trouby. Pečeme přibližně 20-25 minut, dokud maso není plně propečené a dosáhne vnitřní teploty 75°C.

6. Hotové kuřecí prsa necháme chvíli odpočinout, aby se šťávy rovnoměrně rozložily po masu. Poté je můžeme podávat jako samostatné jídlo nebo je použít jako součást dalších pokrmů, například do salátů, sendvičů nebo těstovinových jídel.

Zobacz też:  Recept na roládu

Často kladené otázky:

Jaké další přísady mohu přidat k receptu?

Kuřecí prsa jsou velmi všestranné a lze je dochutit různými přísadami podle vašeho gusta. Můžete přidat citronovou šťávu pro osvěžující chuť, med nebo javorový sirup pro sladkou glazuru, nebo hořčici a sójovou omáčku pro exotický zážitek. Experimentujte s různými kořením a bylinkami, abyste vytvořili vlastní unikátní kombinaci chutí.

Jak dlouho bych měl/la péct kuřecí prsa?

Doba pečení kuřecího prsa závisí na jeho velikosti a tloušťce. Obecně platí, že při teplotě 180°C by měla být doba pečení přibližně 20-25 minut. Nejlepší je však použít teploměr na maso a pečené prsa odebrat z trouby, jakmile dosáhnou vnitřní teploty 75°C.

Je možné připravit kuřecí prso na grilu?

Ano, kuřecí prso lze také připravit na grilu. Doporučuje se předem marinovat maso v kořenící směsi podobné té, kterou jsme použili v tomto receptu. Poté je stačí opéct na rozpáleném grilu po dobu asi 6-8 minut z každé strany, dokud nejsou plně propečené a dosáhnou vnitřní teploty 75°C.

Jak skladovat přebytky kuřecího prsa?

Pokud máte přebytky kuřecího prsa, můžete je uložit do lednice ve vhodném obalu nebo do hermeticky uzavřené nádoby. Uchovávejte je v chladničce a spotřebujte do 2-3 dnů. Můžete je také zmrazit a skladovat až 3 měsíce. Při rozmrazování je nechte postupně povolit v chladničce nebo použijte metodu rychlého rozmrazování ve studené vodě.


Zobacz także:

Photo of author

Anzo Ceréski

Redaktor blogu Anzo ve svém volném čase rád poznává různé kultury prostřednictvím cestování. Fascinuje ho historie a rozmanitost světa, často navštěvuje muzea, kulturní festivaly a zkouší nové kuchyně. S nadšením dokumentuje svá dobrodružství a dělí se se čtenáři o inspirativní cestovatelské příběhy.

Napsat komentář