Recept na panenku

Vítejte! V dnešním článku se společně podíváme na skvělý recept na panenku. Tento lahodný pokrm je oblíbeným jídlem v české kuchyni a určitě vás okouzlí svou chutí a jednoduchostí přípravy. Sledujte nás a naučte se, jak připravit tento fantastický pokrm!

Příprava panenky

Panenka je maso z vepřového hřbetu, které je velmi jemné a měkké. Před samotnou přípravou je důležité vybrat kvalitní kousek masa. Začněte tím, že si panenku omyjete pod tekoucí vodou a osušte ji papírovým ubrouskem.

Nyní je čas na dochucení panenky. Připravte si směs z bylinek a koření, které vám chutnají. Oblíbenou volbou jsou rozmarýn, tymián, majoránka, sůl a pepř. Někteří lidé přidávají také česnek nebo cibuli, což dodá masu ještě větší chuť.

Po dochucení panenky ji nechte odpočinout v lednici po dobu minimálně 30 minut, aby se aroma koření dostatečně vsáklo do masa.

Příprava panenky na grilu

Panenku můžete připravit na grilu, což dodá masu vynikající chuť a křupavost. Nejdříve si připravte gril a zahřejte ho na střední teplotu. Poté položte panenku na gril a pečte ji z obou stran asi 15-20 minut, dokud není maso zevnitř růžové a šťavnaté.

Čas pečení se může lišit v závislosti na tloušťce panenky, proto je důležité průběžně kontrolovat teplotu masa. Po upečení nechte maso ještě chvíli odpočinout na prkénku, aby se šťáva rovnoměrně rozložila.

Příprava panenky v troubě

Pokud nemáte možnost grilovat, panenku můžete připravit také v troubě. Nejprve předehřejte troubu na 180 stupňů Celsia. Panenku vložte do pekáčku a pečte ji přibližně 25-30 minut, dokud není maso zevnitř růžové a šťavnaté.

Zobacz też:  Nejlepší recept na jidáše

Během pečení můžete panenku občas obrátit, aby se maso upeklo rovnoměrně ze všech stran. Po upečení nechte maso odpočinout před krájením, aby se šťáva rozložila a zůstalo šťavnaté.

Podávání panenky

Hotovou panenku můžete podávat různými způsoby. Doporučujeme ji nakrájet na tenké plátky, které následně podávejte s přílohou podle vašeho výběru. Skvěle se hodí k šťouchanému bramborovému pyré, pečeným bramborám nebo křupavému salátu.

Na závěr můžete maso ještě pokapat svěžím citronovým džusem nebo ozdobit plátkem másla, což dodá panence ještě jemnější chuťovou nuanci.

1. Jakou teplotu by měla mít panenka zevnitř?

Nejlepší je, když je panenka zevnitř růžová, s lehkým náznakem šťavnatosti. Vnitřní teplota by měla být kolem 63-65 stupňů Celsia.

2. Jak dlouho by měla panenka odpočívat po pečení?

Po pečení nechte panenku odpočinout po dobu přibližně 10 minut. Tím se šťáva rovnoměrně rozloží a maso zůstane šťavnaté.

3. Jak dlouho se panenka peče v troubě?

Čas pečení panenky v troubě se může lišit v závislosti na velikosti kusu masa. Obecně platí, že se peče přibližně 25-30 minut při teplotě 180 stupňů Celsia.

4. Můžeme panenku zamrazit?

Ano, panenku lze zamrazit. Nejlepší je ji zamrazit v balení, ve kterém jste ji zakoupili, nebo ji rozdělit na menší porce a zabalit do vhodného mrazicího obalu. Před konzumací nechte maso rozmrazit v lednici.

Tímto jsme došli k závěru našeho článku. Doufáme, že vás náš recept na panenku inspiruje k vlastnímu kulinářskému dobrodružství. Přejeme vám příjemnou chuť!


Zobacz także:

Zobacz też:  Recept na perníčky

Photo of author

Anzo Ceréski

Redaktor blogu Anzo ve svém volném čase rád poznává různé kultury prostřednictvím cestování. Fascinuje ho historie a rozmanitost světa, často navštěvuje muzea, kulturní festivaly a zkouší nové kuchyně. S nadšením dokumentuje svá dobrodružství a dělí se se čtenáři o inspirativní cestovatelské příběhy.

Napsat komentář