Recept na sušenky

Sušenky jsou oblíbeným pečivem, které se často podává k čaji nebo kávě. Jejich křupavost a sladká chuť lákají všechny, a proto je dobré umět si je připravit sami. V tomto článku vám přinášíme recept na lahodné sušenky, které si můžete vyrobit doma.

Přísady:

  • 250 g hladké mouky
  • 150 g másla
  • 100 g cukru
  • 1 vejce
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • špetka soli

Postup:

  1. V misce smíchejte mouku s cukrem a solí.
  2. Přidejte na kostky nakrájené máslo a začněte hnětat těsto, dokud se všechny ingredience spojí.
  3. Přidejte vejce a vanilkový extrakt a pokračujte v hnětení, dokud nedostanete hladké těsto.
  4. Těsto zabalte do potravinové fólie a dejte ho na 30 minut odpočinout do lednice.
  5. Mezitím předehřejte troubu na 180°C a připravte si plech s pečícím papírem.
  6. Na pomoučené ploše rozválejte těsto na tloušťku přibližně 5 mm.
  7. Vykrajujte sušenky pomocí různých forem a přesouvejte je na připravený plech.
  8. Sušenky pečte v předehřáté troubě asi 10-12 minut, nebo dokud nejsou lehce zlatavé.
  9. Vyndejte sušenky z trouby a nechte je vychladnout na mřížce.

Další tipy:

Pokud máte rádi různé příchutě, můžete do těsta přidat například kakaový prášek nebo strouhanou citronovou kůru. Sušenky můžete také ozdobit polevou z čokolády nebo zdobícím cukrem podle své fantazie.

Často kladené otázky:

Jak dlouho vydrží sušenky čerstvé?

Sušenky lze skladovat v uzavřené dóze nebo pečicím sáčku po dobu přibližně 1-2 týdnů. Je však důležité zajistit, aby zůstaly suché a chráněné před vlhkostí.

Můžu použít náhradu za máslo?

Ano, pokud nejste fanouškem másla, můžete ho nahradit rostlinným tukem nebo margarínem. Mějte však na paměti, že to může ovlivnit chuť a konzistenci sušenek.

Zobacz też:  Nejlepší přírodní recept na křečové žíly

Dá se těsto připravit předem a zamrazit?

Ano, těsto můžete připravit a uložit do mrazáku. Stačí ho zabalit do potravinové fólie nebo alobalu a můžete ho skladovat až 2 měsíce. Před pečením ho nechte v lednici rozmrazit a pokračujte podle původního postupu.


Zobacz także:

Photo of author

Anzo Ceréski

Redaktor blogu Anzo ve svém volném čase rád poznává různé kultury prostřednictvím cestování. Fascinuje ho historie a rozmanitost světa, často navštěvuje muzea, kulturní festivaly a zkouší nové kuchyně. S nadšením dokumentuje svá dobrodružství a dělí se se čtenáři o inspirativní cestovatelské příběhy.

Napsat komentář