Rychlá polévka z červené čočky

Polévky jsou výborným způsobem, jak si pochutnat na zdravém jídle plném výživných látek. Jednou z oblíbených a rychlých variant je polévka z červené čočky. Tato polévka je nejen chutná, ale také plná živin, vlákniny a bílkovin. V tomto článku vám přinášíme recept na rychlou polévku z červené čočky, který vám umožní připravit si tuto lahodnou a zdravou polévku i ve chvílích, kdy nemáte příliš času na vaření.

Ingredience:

  • 250 g červené čočky
  • 1 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 2 mrkve
  • 1 brambora
  • 1 l zeleninového vývaru
  • 1 lžička mletého kmínu
  • 1 lžička mletého koriandru
  • 1 lžička kurkumy
  • sůl a pepř podle chuti
  • olivový olej
  • čerstvá petrželka na ozdobu

Postup:

  1. Červenou čočku důkladně opláchněte pod tekoucí vodou.
  2. Cibuli a česnek oloupejte a nakrájejte na jemno.
  3. Mrkev a bramboru oloupejte a nakrájejte na menší kostičky.
  4. Do hrnce přidejte trochu olivového oleje a rozehřejte.
  5. Na oleji osmahněte cibuli a česnek, dokud nezezlátnou.
  6. Přidejte mletý kmín, mletý koriandr a kurkumu. Promíchejte.
  7. Přidejte nakrájenou mrkev, bramboru a červenou čočku. Zamíchejte.
  8. Přilijte zeleninový vývar a přiveďte k varu.
  9. Polévku vařte na mírném ohni asi 20-25 minut, nebo dokud se červená čočka nerozvaří.
  10. Po uvaření polévku osolte a opepřete podle chuti.
  11. Před podáváním ozdobte čerstvou petrželkou.

Časté otázky:

Jaké jsou výhody polévky z červené čočky?

Polévka z červené čočky je bohatá na živiny, vlákninu a bílkoviny. Obsahuje také vitamíny, minerály a antioxidanty, které přispívají k udržení zdraví. Červená čočka je také lehce stravitelná a může pomoci udržet stabilitu hladiny cukru v krvi.

Jaké další ingredience mohu přidat do polévky?

Pokud chcete polévku obohatit o další chutě a textury, můžete do ní přidat například na kostičky nakrájenou sladkou papriku nebo kukuřici. Také můžete přidat různé bylinky a koření dle svého gusta, jako například petržel, tymián nebo čerstvý koriandr.

Zobacz też:  Dršťková polévka z hlívy ústřičné

Je polévka z červené čočky vhodná pro vegetariány a vegany?

Ano, polévka z červené čočky je skvělou volbou pro vegetariány a vegany, protože neobsahuje žádné maso ani živočišné produkty. Červená čočka je přirozeně bohatá na rostlinné bílkoviny, což ji činí výbornou alternativou k masu.

Může se polévka z červené čočky připravit v předstihu?

Ano, polévka z červené čočky se dá připravit v předstihu a skladovat v chladničce. Před podáváním ji jednoduše ohřejte na požadovanou teplotu. V chladničce vydrží až několik dní.

Polévka z červené čočky je vynikajícím jídlem pro všechny, kteří si potrpí na zdravou stravu a rychlou přípravu. S jejím receptem v ruce si můžete být jistí, že si vychutnáte výživný a chutný pokrm plný živin. Připravte si tuto lahodnou polévku a dopřejte si zdravou a sýtou večeři.


Zobacz także:

Photo of author

Anzo Ceréski

Redaktor blogu Anzo ve svém volném čase rád poznává různé kultury prostřednictvím cestování. Fascinuje ho historie a rozmanitost světa, často navštěvuje muzea, kulturní festivaly a zkouší nové kuchyně. S nadšením dokumentuje svá dobrodružství a dělí se se čtenáři o inspirativní cestovatelské příběhy.

Napsat komentář