Recept na staročeské šunkofleky

Vítáme vás u našeho receptu na staročeské šunkofleky! Pokud milujete tradiční českou kuchyni a hledáte skvělý způsob, jak si pochutnat na šunkoflečkách, jste na správném místě. Tento recept vám umožní připravit lahodné šunkofleky, které vám přinesou chuť minulosti a zanechají vás plného spokojenosti. Připraveni se vydat na kulinářskou cestu do minulosti? Začněme!

Co jsou to staročeské šunkofleky?

Staročeské šunkofleky jsou tradiční české jídlo, které se skládá z těstovin, šunky a sýra. Hlavním prvkem jsou drobné čtverečky těstovin, které se vaří do měkka a poté smíchají se šunkou a sýrem. Celý pokrm se pak peče v troubě, dokud nezíská lahodnou zlatohnědou kůrčičku. Výsledkem je jedinečná kombinace chutí a textur, která vás okouzlí.

Jak připravit staročeské šunkofleky?

Pro přípravu staročeských šunkofleků budete potřebovat následující suroviny:

  • 400 g těstovin (např. fleky nebo trubičky)
  • 200 g šunky (plátky nebo kostičky)
  • 200 g tvrdého sýra (např. eidam nebo gouda)
  • 2 vejce
  • 200 ml smetany
  • 50 g másla
  • Sůl a pepř podle chuti

Nyní se pusťme do samotného postupu přípravy:

  1. Nejprve si připravte těstoviny podle návodu na obalu, ale vařte je o něco méně, než je doporučený čas. Měly by být stále trochu tvrdší, protože se budou ještě péct v troubě.
  2. Mezitím si na pánvi rozehřejte máslo a orestujte na něm šunku, dokud lehce nezahnědne.
  3. Sýr nastrouhejte na hrubém struhadle.
  4. V míse smíchejte vejce se smetanou a dochuťte solí a pepřem podle své chuti.
  5. Ve vymazaném pekáči nebo zapékací misce rovnoměrně rozložte předvařené těstoviny. Na ně rozložte orestovanou šunku a posypte nastrouhaným sýrem.
  6. Zalijte směsí ze smetany a vajec.
  7. Pokud máte rádi křupavou kůrčičku, můžete navrch přidat ještě trochu nastrouhaného sýra nebo strouhanku.
  8. Pekáč s připravenými šunkoflekami dejte do předem vyhřáté trouby a pečte při teplotě 180 °C asi 20-25 minut, dokud nezískají zlatohnědou barvu a sýr na vrchu neztuhne.
  9. Hotové šunkofleky nechte chvíli vychladnout a poté je můžete podávat.
Zobacz też:  Recept na tatarák

Časté dotazy (FAQ)

1. Lze staročeské šunkofleky upravit i pro vegetariány?

Ano, pokud jste vegetarián, můžete šunkoflekům jednoduše vynechat šunku a přidat místo ní jinou surovinu, která vám chutná. Například můžete použít nakrájenou zeleninu jako papriku, cibuli nebo rajčata.

2. Mohu použít jiné druhy sýrů?

Ano, můžete experimentovat s různými druhy sýrů podle svého gusta. Tvrdý sýr jako eidam, gouda, čedar nebo parmazán jsou skvělou volbou. Můžete také zkombinovat různé druhy sýrů pro ještě bohatší chuť.

3. Jaké přílohy doporučujete k šunkoflekům?

Staročeské šunkofleky jsou samy o sobě výživné a sýtící, ale můžete je doplnit o zeleninový salát, okurky nebo kysané zelí. Také si k nim můžete připravit domácí bramborovou kaši nebo podávat s chlebem.

Doufáme, že vás náš recept na staročeské šunkofleky nadchl a budete si je užívat stejně jako my. Přejeme vám dobrou chuť!


Zobacz także:

Photo of author

Anzo Ceréski

Redaktor blogu Anzo ve svém volném čase rád poznává různé kultury prostřednictvím cestování. Fascinuje ho historie a rozmanitost světa, často navštěvuje muzea, kulturní festivaly a zkouší nové kuchyně. S nadšením dokumentuje svá dobrodružství a dělí se se čtenáři o inspirativní cestovatelské příběhy.

Napsat komentář