Dršťková polévka z hlívy ústřičné

Dršťková polévka z hlívy ústřičné je tradiční české jídlo, které v sobě kombinuje chuťové prvky dršťkové polévky a aromatického koření hlívy ústřičné. Tato polévka je oblíbená pro svou sytou chuť a výraznou vůni, která okouzlí každého milovníka tradiční české kuchyně.

Dršťky, které jsou hlavní složkou této polévky, jsou tradiční součástí české kuchyně. Jedná se o žaludeční obalovou blánu skotu, která je běžně používána při výrobě klobás. Dršťková polévka z hlívy ústřičné se však liší od klasické dršťkové polévky díky přidání hlívy ústřičné, která dodává polévce charakteristickou vůni a chuť.

Příprava dršťkové polévky z hlívy ústřičné

Pro přípravu dršťkové polévky z hlívy ústřičné budete potřebovat následující suroviny:

  • 500 g dršťek
  • 200 g hlívy ústřičné
  • 1 cibuli
  • 2 stroužky česneku
  • 2 mrkve
  • 1 petržel
  • 1 kořenovou zeleninu
  • 1 lžíci sádla
  • sůl a pepř podle chuti
  • majoránku
  • kmín
  • lauru

Postup přípravy:

  1. Dršťky důkladně propláchněte pod tekoucí vodou a nechte je vařit ve vodě asi 2 hodiny, dokud nezměknou.
  2. V jiném hrnci přiveďte k varu vodu a přidejte hlívu ústřičnou nakrájenou na plátky. Vařte asi 20 minut, dokud nezměkne.
  3. Cibuli, česnek, mrkev, petržel a kořenovou zeleninu nakrájejte na menší kousky.
  4. V hlubokém hrnci rozehřejte sádlo a osmahněte na něm zeleninu společně s kořením (majoránka, kmín, bobkový list).
  5. Přidejte vařené dršťky a smažte je s zeleninou krátce, aby se všechny chutě spojily.
  6. Přidejte vodu, ve které se vařily dršťky, a přiveďte k varu. Vařte polévku přibližně 30 minut, dokud se všechny chutě propojí.
  7. Nakonec přidejte vařenou hlívu ústřičnou a vařte ještě asi 10 minut.
  8. Polévku dochuťte solí a pepřem podle chuti a podávejte s chlebem.
Zobacz też:  Fazolová polévka z konzervy s klobásou

Často kladené otázky

1. Jaké jsou další možnosti dochucení dršťkové polévky z hlívy ústřičné?

Kromě základního koření, jako je sůl, pepř, majoránka a kmín, můžete do polévky přidat také další bylinky a koření podle svého vkusu. Například můžete vyzkoušet přidat čerstvou petrželku, pažitku nebo rozmarýn.

2. Jak dlouho trvá příprava dršťkové polévky z hlívy ústřičné?

Příprava dršťkové polévky z hlívy ústřičné zpravidla trvá zhruba 3 hodiny. Musíte totiž nejprve vařit dršťky a hlívu ústřičnou, což si vyžaduje čas. Samotná příprava polévky pak trvá přibližně další 40 minut.

3. Jaké jsou varianty dršťkové polévky?

Dršťková polévka se může připravovat různými způsoby a každý má svůj oblíbený recept. Například se může přidat kromě hlívy ústřičné také kyselé zelí nebo brambory. Každá varianta má svůj unikátní chuťový profil.

Závěr

Dršťková polévka z hlívy ústřičné je vynikajícím příkladem tradiční české kuchyně. Její unikátní kombinace dršťek a hlívy ústřičné poskytuje nezapomenutelnou chuťovou a aromatickou zkušenost. Sledujte náš recept a připravte si tuto výjimečnou polévku pro svou rodinu a přátele.


Zobacz także:

Photo of author

Anzo Ceréski

Redaktor blogu Anzo ve svém volném čase rád poznává různé kultury prostřednictvím cestování. Fascinuje ho historie a rozmanitost světa, často navštěvuje muzea, kulturní festivaly a zkouší nové kuchyně. S nadšením dokumentuje svá dobrodružství a dělí se se čtenáři o inspirativní cestovatelské příběhy.

Napsat komentář