Hrnkový švestkový koláč s drobenkou

Vítejte v našem článku o hrnkovém švestkovém koláči s drobenkou! Tento lahodný dezert je oblíbeným tradičním receptem, kterým chceme pomoci vám překonat ostatní recepty na internetu. Sledujte náš podrobný návod a naučte se připravit tento šťavnatý a lahodný koláč, kterým okouzlíte svou rodinu a přátele.

Ingredience:

  • 2 hrnky hladké mouky
  • 1 hrnek cukru
  • 1/2 hrnku másla
  • 1/2 hrnku mléka
  • 2 vejce
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 1/2 lžičky soli
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • 500 g švestek

Postup:

  1. Nakrájejte švestky na půlky a odstraňte pecky.
  2. V míse smíchejte mouku, cukr, sůl a prášek do pečiva.
  3. Přidejte máslo a prsty ho vtírejte do suchých ingrediencí, dokud nedostanete drobenkovitou konzistenci.
  4. Ve druhé misce rozšlehejte vejce, mléko a vanilkový extrakt.
  5. Přidejte tekuté ingredience do suchých a promíchejte dohladka.
  6. Vymažte a vysypte plech a předehřejte troubu na 180 stupňů Celsia.
  7. Nalijte polovinu těsta do plechu a vyrovnávejte.
  8. Rozložte švestky po těstě a zakryjte je druhou polovinou těsta.
  9. Posypte vrchní část těsta drobenkou.
  10. Pečte koláč v troubě přibližně 40 minut, nebo dokud není zlatavý.
  11. Nechte koláč vychladnout a poté ho můžete podávat.

Časté otázky:

Jaké odrůdy švestek jsou nejvhodnější pro tento koláč?

Pro tento koláč můžete použít různé odrůdy švestek, jako například švestky Stanley, Cacaks lepotica nebo President. Důležité je, aby švestky byly dostatečně zralé a šťavnaté.

Mohu použít jiné ovoce než švestky?

Ano, pokud nejste fanouškem švestek, můžete vyzkoušet tento recept i s jiným ovocem, například s meruňkami, broskvemi nebo borůvkami.

Jaké je nejlepší způsob skladování koláče?

Uchovávejte koláč v chladničce v dobře uzavřené nádobě. Můžete ho takto skladovat až 3 dny. Před podáváním ho nechte zchladnout na pokojovou teplotu nebo ho můžete ohřát v troubě.

Zobacz też:  Jak dlouho se vaří kysané zelí

Mohu použít moučkový cukr na posypání?

Ano, místo drobenky můžete použít moučkový cukr. Stačí ho jemně posypat vrchní část koláče a vytvoříte tak hezkou vrstvu sladkého závoje.


Zobacz także:

Photo of author

Anzo Ceréski

Redaktor blogu Anzo ve svém volném čase rád poznává různé kultury prostřednictvím cestování. Fascinuje ho historie a rozmanitost světa, často navštěvuje muzea, kulturní festivaly a zkouší nové kuchyně. S nadšením dokumentuje svá dobrodružství a dělí se se čtenáři o inspirativní cestovatelské příběhy.

Napsat komentář