Vláčný švestkový koláč s drobenkou

Vláčný švestkový koláč s drobenkou je lahodným a klasickým dezertem, který potěší každého milovníka sladkých dobroty. Jeho vláčný korpus, plněný švestkami a pokrytý lahodnou drobenkou, je neodolatelným spojením chutí. V tomto článku vám přinášíme podrobný recept na přípravu tohoto vynikajícího koláče a podělíme se s vámi o užitečné tipy, jak dosáhnout dokonalého výsledku.

Ingredience:

  • 300 g hladké mouky
  • 200 g másla
  • 150 g cukru
  • 2 vejce
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • špetka soli
  • 400 g švestek
  • 100 g strouhaného máku
  • 100 g moučkového cukru
  • vanilkový cukr

Postup:

  1. V misce smíchejte mouku, prášek do pečiva a sůl. Přidejte na kostičky nakrájené studené máslo a hněťte, dokud nezískáte drobenkovou strukturu.
  2. Přidejte cukr a vejce a zpracujte těsto. Vzniklé těsto rozdělte na dvě části, zabalte do potravinářské fólie a dejte na půl hodiny odpočinout do lednice.
  3. V mezičase si připravte švestky. Omyjte je, rozkrojte na půlky a odstraňte pecky.
  4. Vezměte jednu část těsta a rozválejte ji na velikost pečící formy. Vložte ji do formy a přidejte strouhaný mák, který pomůže absorbovat přebytečnou šťávu z ovoce.
  5. Rovnoměrně rozložte připravené švestky na těsto.
  6. Z druhé části těsta si připravte drobenku. Stačí smíchat mouku, cukr, vanilkový cukr a nakrájené máslo do drobenkové konzistence. Tuto směs rovnoměrně rozprostřete na vrchol švestek.
  7. Koláč pečte v předehřáté troubě na 180 °C po dobu přibližně 40 minut, nebo dokud není drobenka zlatavá.
  8. Vyndejte koláč z trouby, nechte ho vychladnout a podávejte pokapaný moučkovým cukrem.

Časté otázky:

Jaké švestky jsou nejlepší pro tento koláč?

Nejlepší volbou jsou švestky s dostatečně sladkou chutí a pevnou konzistencí. Doporučujeme použít švestky odrůdy Stanley nebo President.

Zobacz też:  Domácí paštika z kuřecích jater

Mohu použít jiné ovoce?

Ano, můžete experimentovat s různými druhy ovoce. Například meruňky, třešně nebo hrušky jsou skvělou alternativou.

Jak dlouho vydrží koláč čerstvý?

Koláč je nejlepší konzumovat do dvou dnů od pečení. Uchovávejte ho v chladničce ve vzduchotěsné nádobě.

Dá se tento recept upravit na bezlepkovou verzi?

Ano, můžete použít bezlepkovou mouku namísto hladké mouky a zajistit, aby všechny ostatní ingredience byly také bezlepkové.

Jaký je nejlepší způsob servírování koláče?

Koláč můžete podávat jako samostatný dezert nebo ho doplnit šlehačkou, zmrzlinou nebo čerstvým ovocem. Skvěle chutná i s hrnkem horkého čaje nebo kávy.


Zobacz także:

Photo of author

Anzo Ceréski

Redaktor blogu Anzo ve svém volném čase rád poznává různé kultury prostřednictvím cestování. Fascinuje ho historie a rozmanitost světa, často navštěvuje muzea, kulturní festivaly a zkouší nové kuchyně. S nadšením dokumentuje svá dobrodružství a dělí se se čtenáři o inspirativní cestovatelské příběhy.

Napsat komentář