Recept na jidáše

Jidáš je tradiční české pečivo, které má dlouhou historii a je oblíbené mezi mnoha lidmi. Pokud hledáte recept na jidáše, jste na správném místě! V tomto článku vám představíme jednoduchý a chutný recept na přípravu těchto lahodných koláčů.

Ingredience:

Pro těsto budete potřebovat:

  • 250 g hladké mouky
  • 100 g másla
  • 2 lžíce cukru
  • 1 vejce
  • špetku soli
  • 1 vanilkový cukr
  • citronovou kůru

Na náplň budete potřebovat:

  • 200 g mletých vlašských ořechů
  • 100 g cukru
  • 100 ml mléka
  • 1 vanilkový cukr

Příprava těsta:

1. Do mísy prosejte mouku a přidejte na kostičky nakrájené máslo. Přidáme cukr, vanilkový cukr, citronovou kůru, vejce a špetku soli.

2. Všechny ingredience spojte a vypracujte hladké těsto. Pokud je těsto příliš suché, přidejte trochu vody.

3. Těsto nechte odpočinout v chladničce po dobu přibližně 30 minut.

Příprava náplně:

1. Mleté ořechy smíchejte s cukrem a vanilkovým cukrem.

2. Mléko ohřejte a postupně ho přilijte k ořechové směsi. Dobře promíchejte, dokud nedostanete hustou náplň.

Sestavení jidášů:

1. Troubu předehřejte na 180 °C.

2. Vyndejte těsto z chladničky a rozdělte ho na dvě poloviny.

3. První polovinu těsta rozválejte na pomoučeném vále a vyložte jím dno pekáče.

4. Na těsto nanesete ořechovou náplň a rovnoměrně ji rozetřete.

5. Druhou polovinu těsta rozválejte a pokrývajte s ní ořechovou náplň.

6. Okraje spojte a důkladně je přitiskněte, aby se těsto nerozlepilo během pečení.

7. Jidáše dejte do vyhřáté trouby a pečte přibližně 30 minut, nebo dokud nejsou zlatavé.

8. Po upečení je nechte vychladnout a podávejte.

Zobacz też:  Recept na holandský řízek

FAQs:

Jak dlouho vydrží jidáše čerstvé?

Jidáše jsou nejlepší čerstvé. Pokud je uchováváte v uzavřené krabičce nebo sáčku, mohou vydržet až 2-3 dny.

Je možné přidat do náplně jiné ingredience?

Ano, recept na jidáše je možné upravit podle vlastních preferencí. Například můžete přidat do náplně rozinky nebo jiné druhy ořechů.

Dá se jidáše zamrazit?

Ano, jidáše můžete zamrazit. Před zamrazením je důležité je dobře zabalit a uložit do vhodného obalu nebo krabičky. Při konzumaci rozmrazte na pokojovou teplotu.

Mohu použít jiné druhy mouky?

Ano, můžete experimentovat s různými druhy mouky, jako je například pšeničná mouka, žitná mouka nebo celozrnná mouka. Výsledná textura a chuť se však mohou lišit.


Zobacz także:

Photo of author

Anzo Ceréski

Redaktor blogu Anzo ve svém volném čase rád poznává různé kultury prostřednictvím cestování. Fascinuje ho historie a rozmanitost světa, často navštěvuje muzea, kulturní festivaly a zkouší nové kuchyně. S nadšením dokumentuje svá dobrodružství a dělí se se čtenáři o inspirativní cestovatelské příběhy.

Napsat komentář