Recept na perníčky

Perníčky jsou tradiční sladkostí, kterou si mnoho lidí oblíbilo nejen v českých zemích. Jejich kořeněná chuť a vůně dodávají každodenním okamžikům speciální atmosféru. Pokud se chcete naučit připravit vlastní perníčky, máme pro vás skvělý recept, který vás zavede do tajů jejich pečení.

Přísady:

  • 500 g hladké mouky
  • 200 g cukru
  • 200 g medu
  • 100 g másla
  • 2 vejce
  • 1 lžička jedlé sody
  • 1 lžička perníkového koření
  • špetka soli

Postup:

1. Nejprve si připravte všechny přísady na pečení perníčků. V hrnci rozehřejte máslo spolu s cukrem a medem, dokud se cukr nerozpustí.

2. Do mísy prosijte mouku a smíchejte ji se sodou, perníkovým kořením a solí. Přidejte do ní rozehřátou směs s máslem, cukrem a medem. Dobře promíchejte, dokud nedostanete těsto.

3. Vejce rozšlehejte a přidejte je do těsta. Důkladně je vmíchejte, dokud nedosáhnete homogenní konzistence těsta.

4. Připravené těsto zabalte do potravinářské fólie a dejte ho na několik hodin odležet do lednice. Tím dosáhnete lepšího a jednoduššího zpracování těsta.

5. Po odležení těsta si předehřejte troubu na teplotu 180 °C a připravte si plech s pečícím papírem.

6. Těsto vyndejte z lednice a na pomoučeném povrchu ho vyválejte na tloušťku přibližně 5 mm. Můžete použít vykrajovátka ve tvaru srdíček, hvězdiček nebo jiných oblíbených tvarů.

7. Vykrajované perníčky přesuňte na připravený plech a vložte do předehřáté trouby. Pečte přibližně 10-12 minut, dokud perníčky nezezlátne a nejsou křehké.

8. Hotové perníčky nechte vychladnout a poté si je můžete ozdobit podle své fantazie. Použít můžete různé druhy polev, cukrářský fondán, barevné cukry nebo jednoduše perníčky posypat moučkovým cukrem.

Zobacz też:  Recept na čevabčiči

Často kladené otázky:

Jak dlouho vydrží perníčky čerstvé?

Perníčky vydrží čerstvé a chutné po dobu přibližně 2 týdnů, pokud jsou správně skladovány. Doporučuje se je uchovávat v uzavřené dóze nebo krabici, aby se předešlo jejich vysušení.

Jaké je nejlepší perníkové koření?

Existuje mnoho různých druhů perníkového koření, které se liší složením a intenzitou chuti. Mezi nejčastěji používané složky patří skořice, muškátový oříšek, hřebíček, zázvor, anýz a kardamom. Nejlepší je vybrat si takové koření, které vám osobně chutná.

Dá se perníčky upéct i bez vejce?

Ano, perníčky lze připravit i bez použití vajec. Místo vajec můžete do těsta přidat trochu oleje nebo rostlinného tuku, které pomohou spojit přísady a zabezpečí konzistenci těsta. Výsledné perníčky budou mírně odlišné, ale stále chutné.


Zobacz także:

Photo of author

Anzo Ceréski

Redaktor blogu Anzo ve svém volném čase rád poznává různé kultury prostřednictvím cestování. Fascinuje ho historie a rozmanitost světa, často navštěvuje muzea, kulturní festivaly a zkouší nové kuchyně. S nadšením dokumentuje svá dobrodružství a dělí se se čtenáři o inspirativní cestovatelské příběhy.

Napsat komentář