Hovězí na víně po burgundsku

Hovězí na víně po burgundsku je lahodné pokrmové jídlo, které pochází z francouzské kuchyně. Tato kulinářská specialita je známá pro svou bohatou chuť a jedinečnou kombinaci hovězího masa a červeného vína. Připravuje se s použitím kvalitního hovězího masa, které se dusí ve víně spolu s aromatickými bylinkami a dalšími ingrediencemi. Výsledkem je lahodné jídlo, které lahodí chuťovým pohárkům a potěší každého gurmána.

Původ a historie

Hovězí na víně po burgundsku je pokrm, který má dlouhou historii a tradici. Jeho původ se datuje až do Burgundska, regionu ve Francii známého svou výrobou kvalitních vín. Burgundská kuchyně je známá po celém světě a její pokrmy jsou často považovány za vysoce kvalitní a chutné. Hovězí na víně po burgundsku je jedním z nejznámějších burgundských pokrmů a stalo se oblíbeným jídlem nejen ve Francii, ale i v mnoha dalších zemích po celém světě.

Příprava

Pro přípravu hovězího na víně po burgundsku budete potřebovat kvalitní hovězí maso, červené víno, cibuli, mrkev, petržel, česnek, tymián, bobkový list, sůl, pepř a olej. Nejdříve si očistíme a nakrájíme zeleninu. Hovězí maso nakrájíme na menší kousky a osolíme a opepříme. Na rozpáleném oleji orestujeme maso ze všech stran, dokud není hezky zezlátnuté. Poté přidáme nakrájenou cibuli, mrkev, petržel a prolisovaný česnek. Vše krátce osmahneme a zalijeme červeným vínem. Přidáme bobkový list, tymián a dochutíme solí a pepřem. Pokrm necháme dusit na mírném ohni, dokud není maso měkké a šťavnaté. Podáváme s přílohou dle vlastního výběru, například s rýží nebo bramborovými šťouchanci.

Zobacz też:  Trhané hovězí maso v troubě

Tajemství dobrého hovězího na víně

Při přípravě hovězího na víně po burgundsku je důležité dodržovat několik zásad, které zajistí vynikající výsledek. Zde jsou některé základní tipy:

  • Použijte kvalitní hovězí maso, které je šťavnaté a měkké.
  • Volte červené víno s plnou chutí a výrazným aroma, které podtrhne chuť pokrmu.
  • Důkladně orestujte maso, aby získalo hezkou zlatavou barvu a zvýraznila se jeho chuť.
  • Dusit maso ve víně na mírném ohni, aby se stalo měkkým a šťavnatým.
  • Přidání bylinek a koření dodá pokrmu bohatou a aromatickou chuť.

Časté otázky

Jakou přílohu lze podávat k hovězímu na víně po burgundsku?

K hovězímu na víně po burgundsku lze podávat různé přílohy. Oblíbenou volbou je například rýže, bramborové šťouchance, pečivo nebo čerstvá bageta. Záleží na vašich osobních preferencích a chuti.

Jaké víno je nejlepší pro přípravu hovězího na víně po burgundsku?

Pro přípravu hovězího na víně po burgundsku se doporučuje použít červené víno, které má plnou chuť a výrazné aroma. Ideální volbou je červené víno z Burgundska, které se skvěle hodí k tomuto pokrmu. Pokud nemáte k dispozici burgundské víno, můžete si vybrat kvalitní červené víno s podobnými vlastnostmi.

Jak dlouho se hovězí na víně po burgundsku dusí?

Doba dusení hovězího na víně po burgundsku se může lišit v závislosti na velikosti a typu masa. Obecně se doporučuje dusit maso přibližně 1,5 až 2 hodiny, nebo dokud není maso měkké a šťavnaté. Důležité je pravidelně kontrolovat stav masa a případně prodloužit dobu dusení, pokud není maso dostatečně měkké.


Zobacz także:

Zobacz też:  Hovězí kýta - Co s ní?

Photo of author

Anzo Ceréski

Redaktor blogu Anzo ve svém volném čase rád poznává různé kultury prostřednictvím cestování. Fascinuje ho historie a rozmanitost světa, často navštěvuje muzea, kulturní festivaly a zkouší nové kuchyně. S nadšením dokumentuje svá dobrodružství a dělí se se čtenáři o inspirativní cestovatelské příběhy.

Napsat komentář