Vítáme vás u našeho článku o křehkém lineckém koláči s jablky! Tento pokrm je jedním z nejoblíbenějších tradičních receptů, které najdete v české kuchyni. Křehký linecký koláč je známý pro svou křupavou a bohatou lineckou strukturu, která se skvěle doplňuje s jemností a sladkostí jablek. Připravte se na úžasnou chuťovou explozi a dozvězte se, jak si tento lahodný koláč připravit doma.
Příprava těsta
Základem pro křehký linecký koláč jsou kvalitní suroviny a pečlivá příprava těsta. Začneme sestavením všech potřebných ingrediencí:
Ingredience pro těsto: | Množství: |
---|---|
Hladká mouka | 250 g |
Máslo (studené) | 150 g |
Cukr moučka | 100 g |
Žloutky | 2 ks |
Kůra z jednoho citronu (nastrouhaná) | 1 ks |
Do mísy prosijeme mouku a přidáme studené máslo nakrájené na kostičky. Rukama nebo pomocí mixéru s hákem spojíme mouku s máslem, dokud nevznikne drobivá struktura. Přidáme cukr moučka, žloutky a nastrouhanou kůru z citronu. Zpracujeme těsto dohromady, ale dbáme na to, abychom nepřemíchali, až těsto ztratí svou křehkost.
Těsto zabalíme do potravinové fólie a necháme odpočinout v lednici asi 30 minut, aby se zpevnilo a získalo tu správnou konzistenci.
Příprava náplně
Mezitím se můžeme připravit náplň pro náš koláč. Pro křehký linecký koláč s jablky budeme potřebovat:
Ingredience pro náplň: | Množství: |
---|---|
Jablka (oloupaná a na plátky) | 4 ks |
Cukr krupice | 2 lžíce |
Skořice (mletá) | 1 lžička |
Jablka oloupeme a nakrájíme na tenké plátky. Smícháme je v míse s cukrem krupicí a skořicí, aby se dobře propojily chutě.
Sestavení a pečení koláče
Po odpočinku těsta ho vyndáme z lednice a rozdělíme na dvě části – jednu větší a jednu menší. Větší část těsta vyválíme na velikost pekáčku a přeneseme do vymazaného pekáčku nebo na plech vyložený pečícím papírem.
Na rozválené těsto rozložíme připravenou náplň z jablek. Druhou, menší část těsta rozválíme na velikost koláče a přiklopíme na jablka. Okraje spojíme a zpracujeme tak, aby byly pevně spojené a vyztužené, ale přitom stále křehké.
Předehřejeme troubu na 180 stupňů Celsia a koláč pečeme asi 30 minut, dokud nezíská zlatavou barvu a jablka nejsou měkká.
Často kladené otázky (FAQs)
1. Jak dlouho vydrží křehký linecký koláč s jablky čerstvý?
Křehký linecký koláč s jablky je nejlepší konzumovat v den jeho přípravy, kdy je nejčerstvější a nejkřehčí. Pokud ho však správně uskladníte v chladničce v uzavřené nádobě, může vydržet 2-3 dny.
2. Lze křehký linecký koláč s jablky upéct i s jiným ovocem?
Ano, samozřejmě! Křehký linecký koláč je skvělým základem pro různé druhy ovoce. Můžete vyzkoušet třeba broskve, meruňky, švestky nebo ovoce dle vašeho výběru. Dejte prostor své kreativitě a objevujte nové chutě!
3. Mohu použít místo kůry z citronu jinou citrusovou příchuť?
Ano, samozřejmě! Kůra z citronu dodává těstu osvěžující a výraznou vůni. Pokud máte raději jiné citrusové plody, jako je pomeranč, grep nebo citronovou trávu, můžete je bez problémů nahradit. Záleží jen na vašem osobním vkusu.
Zobacz także: