Křehký linecký koláč s jablky

Vítáme vás u našeho článku o křehkém lineckém koláči s jablky! Tento pokrm je jedním z nejoblíbenějších tradičních receptů, které najdete v české kuchyni. Křehký linecký koláč je známý pro svou křupavou a bohatou lineckou strukturu, která se skvěle doplňuje s jemností a sladkostí jablek. Připravte se na úžasnou chuťovou explozi a dozvězte se, jak si tento lahodný koláč připravit doma.

Příprava těsta

Základem pro křehký linecký koláč jsou kvalitní suroviny a pečlivá příprava těsta. Začneme sestavením všech potřebných ingrediencí:

Ingredience pro těsto: Množství:
Hladká mouka 250 g
Máslo (studené) 150 g
Cukr moučka 100 g
Žloutky 2 ks
Kůra z jednoho citronu (nastrouhaná) 1 ks

Do mísy prosijeme mouku a přidáme studené máslo nakrájené na kostičky. Rukama nebo pomocí mixéru s hákem spojíme mouku s máslem, dokud nevznikne drobivá struktura. Přidáme cukr moučka, žloutky a nastrouhanou kůru z citronu. Zpracujeme těsto dohromady, ale dbáme na to, abychom nepřemíchali, až těsto ztratí svou křehkost.

Těsto zabalíme do potravinové fólie a necháme odpočinout v lednici asi 30 minut, aby se zpevnilo a získalo tu správnou konzistenci.

Příprava náplně

Mezitím se můžeme připravit náplň pro náš koláč. Pro křehký linecký koláč s jablky budeme potřebovat:

Ingredience pro náplň: Množství:
Jablka (oloupaná a na plátky) 4 ks
Cukr krupice 2 lžíce
Skořice (mletá) 1 lžička

Jablka oloupeme a nakrájíme na tenké plátky. Smícháme je v míse s cukrem krupicí a skořicí, aby se dobře propojily chutě.

Sestavení a pečení koláče

Po odpočinku těsta ho vyndáme z lednice a rozdělíme na dvě části – jednu větší a jednu menší. Větší část těsta vyválíme na velikost pekáčku a přeneseme do vymazaného pekáčku nebo na plech vyložený pečícím papírem.

Zobacz też:  Rozdíl mezi marmeládou a džemem

Na rozválené těsto rozložíme připravenou náplň z jablek. Druhou, menší část těsta rozválíme na velikost koláče a přiklopíme na jablka. Okraje spojíme a zpracujeme tak, aby byly pevně spojené a vyztužené, ale přitom stále křehké.

Předehřejeme troubu na 180 stupňů Celsia a koláč pečeme asi 30 minut, dokud nezíská zlatavou barvu a jablka nejsou měkká.

Často kladené otázky (FAQs)

1. Jak dlouho vydrží křehký linecký koláč s jablky čerstvý?

Křehký linecký koláč s jablky je nejlepší konzumovat v den jeho přípravy, kdy je nejčerstvější a nejkřehčí. Pokud ho však správně uskladníte v chladničce v uzavřené nádobě, může vydržet 2-3 dny.

2. Lze křehký linecký koláč s jablky upéct i s jiným ovocem?

Ano, samozřejmě! Křehký linecký koláč je skvělým základem pro různé druhy ovoce. Můžete vyzkoušet třeba broskve, meruňky, švestky nebo ovoce dle vašeho výběru. Dejte prostor své kreativitě a objevujte nové chutě!

3. Mohu použít místo kůry z citronu jinou citrusovou příchuť?

Ano, samozřejmě! Kůra z citronu dodává těstu osvěžující a výraznou vůni. Pokud máte raději jiné citrusové plody, jako je pomeranč, grep nebo citronovou trávu, můžete je bez problémů nahradit. Záleží jen na vašem osobním vkusu.


Zobacz także:

Photo of author

Anzo Ceréski

Redaktor blogu Anzo ve svém volném čase rád poznává různé kultury prostřednictvím cestování. Fascinuje ho historie a rozmanitost světa, často navštěvuje muzea, kulturní festivaly a zkouší nové kuchyně. S nadšením dokumentuje svá dobrodružství a dělí se se čtenáři o inspirativní cestovatelské příběhy.

Napsat komentář